Dalaj Lama: Tibet može ostati dio Kine

od prnjavorski 0

Duhovni vođa Tibeta Dalaj Lama odstupio je od svog političkog načela, rekavši da Tibet može ostati dio Kine, ako zvanični Peking pristane na kulturnu autonomiju.

Dalaj Lama je, tokom predavanja u indijskoj prijestonici Nju Delhiju, izjavio da je, bar za sada, u ekonomskom interesu Tibeta da ostane dio Kine.

“Istorijski i kulturno, Tibet je bio nezavisan. Kina je preuzela kontrolu nad Tibetom u onome što oni nazivaju mirno oslobođenje. Sve dok Ustav Kine prepoznaje našu kulturu i posebnu istoriju Tibetanskog autonomnog regiona, možemo ostati dio Kine”, rekao je Dalaj Lama.

Dalaj Lama je izrazio i zabrinutost zbog etničkog nasilja nad Rohindžama u Mijanmaru, nazivajući ga tužnim i zastrašujućim. Naglasio je potrebu da se ljudi uzdignu iznad razlika i da zajedno rade za sveobuhvatni razvoj i mir.

Dalaj Lama je održao predavanje povodom šezdesetogodišnjice njegovog izgnanstva u Indiju, gdje je pobjegao zajedno sa svojim pratiocima. Peking ga smatra separatistom i tvrdi da on želi da otcijepi Tibet od Kine, prenosi “New indian express”.

(Avaz)

Komentariši

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>