Dalaj Lama: Tibet može ostati dio Kine

Duhovni vođa Tibeta Dalaj Lama odstupio je od svog političkog načela, rekavši da Tibet može ostati dio Kine, ako zvanični Peking pristane na kulturnu autonomiju.

Dalaj Lama je, tokom predavanja u indijskoj prijestonici Nju Delhiju, izjavio da je, bar za sada, u ekonomskom interesu Tibeta da ostane dio Kine.

“Istorijski i kulturno, Tibet je bio nezavisan. Kina je preuzela kontrolu nad Tibetom u onome što oni nazivaju mirno oslobođenje. Sve dok Ustav Kine prepoznaje našu kulturu i posebnu istoriju Tibetanskog autonomnog regiona, možemo ostati dio Kine”, rekao je Dalaj Lama.

Dalaj Lama je izrazio i zabrinutost zbog etničkog nasilja nad Rohindžama u Mijanmaru, nazivajući ga tužnim i zastrašujućim. Naglasio je potrebu da se ljudi uzdignu iznad razlika i da zajedno rade za sveobuhvatni razvoj i mir.

Dalaj Lama je održao predavanje povodom šezdesetogodišnjice njegovog izgnanstva u Indiju, gdje je pobjegao zajedno sa svojim pratiocima. Peking ga smatra separatistom i tvrdi da on želi da otcijepi Tibet od Kine, prenosi “New indian express”.

(Avaz)