BalkanNovosti

Dačić upozorio Britaniju zbog Kosova

0

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, prema pisanju “Novosti”, upozorio Britaniju zbog njihovog stava da se sjednice SB UN o Kosovu prorede.

Prema pisanju tog lista, Dačić je britanskom ambasadoru u Srbiji skrenuo pažnju da Srbija neće gledati blagonaklono ako Velika Britanija, u avgustu, kada bude predsjedavala Savjetu bezbjednosti UN na dnevni red bude stavila pitanje proređivanja ili ukidanja javnih sjednica o stanju na Kosovu i Metohiji.

Prema informacijama lista, Dačić je ovaj jasan stav Beograda prenio i diplomatskim predstavnicima Ujedinjenog Kraljevstva na Ist Riveru.

Naša strana rezonuje da je pozicija Britanije prema sjednicama oko KiM nedopustiva, tim prije što će oni u julu biti domaćin Samita Evropska unija – Zapadni Balkan gdje će se opet založiti za stabilnost regiona koji upravo oni najavljenim diplomatskim akcijama – ugrožavaju, pišu “Novosti”.

Sjednice SB UN o Kosovu, na kojima se razmatra izvještaj generalnog sekretara o stanju na KiM, održavaju se svaka tri mjeseca.

Izvještaji su, prema rezoluciji SB 1244 obavezni, mada se u njoj ne precizira koliko često treba da se podnose, već stoji da to treba da bude “u odgovarajućim vremenskim intervalima”.

Sjedinjenim Američkim Državama i Velikoj Britaniji na poslednjoj sjednici SB UN pridružile su se još četiri zapadne članice Savjeta bezbednosti u zalaganju za promjenu formata sjednica tog tijela posvećenih Kosovu, čemu su se usprotivile Rusija, Kina i Srbija.

(Tanjug)

Lukač, Lepir i Vrećo pred Anketnim odborom o slučaju Dragičević

Previous article

Aktivirali bombu u restoranu, ranjeno 15 osoba

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Balkan