BalkanNovosti

Dačić: U rezoluciji se riječ genocid pominje 20 puta

0

Misija Velike Britanje u Ujedinjenim nacijama dostavila je Srbiji prijedlog Rezolucije o Srebrenici o kojoj bi Savjet bezbjednosti UN trebalo da raspravlja na sjednici 7. jula, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

ivica-dacic-kurir

“Srbija će pažljivo u narednim danima razmotriti tekst rezolucije i rukovoditi se nacionalnim interesima, ne dovodeći u sumnju opredeljenje za kažnjavanje i sankcionisanje ratnih zločina”, rekao je Dačić.

“Navodno je cilj rezolucije proces pomirenja, ali u tekstu se na 20 mesta pominje genocid, a na jednom mestu pomirenje,” istakao je Dačić, navodeći da rezolucija ima više tačaka, opšte dijelove i dijelove koji se odnose na zločin u Srebrenici.

On je najavio da se očekuje da će od utorka krenuti konsultacije sa ostalim članicama Savjeta bezbjednosti o Rezoluciji, koje do sada nisu obavljene.

Kako je rekao, planirano je da Rezolucija bude razmatrana 7. jula na sjednici Savjeta bezbjednosti, kada je i predviđeno da jedna tačka dnevnog reda bude o Bosni i Hercegovini.

Srbija će iznijeti stav

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je povodom predstavljanja rezolucije o Srebrenici u američkom Kongresu, da su u mnogim parlamentima usvajani dokumenti povodom Srebrenice i da Srbija ne može na to da utiče, ali će u bilateralnim kontaktima iznijeti stav tim povodom.

“Komentar ljudi koji su sagledali prvi tekst rezolucije je da je argumentacija da se poziva na sličnu rezoluciju koja je bila doneta u slučaju Ruande, ali je velika razlika u tome što su se na primeru Ruande zadržali na opštim principima, a ovde je reč o značajnom delu rezolucije koji sadrži formulacije koje predstavljaju novinu u odnosu na rezoluciju o genocidu u Ruandi”, rekao je Dačić na redovnoj konferenciji za novinare u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije.

Dačić je istakao da je Srbija svojim primjerom pokazala posvećenost u borbi za kažnjavanje ratnih zločina i da smatra da svi zločini treba da budu sankcionisani, posebno imajući u vidu brojne zločine nad srpskim narodom.

“Uvažavajući posvećenost Srbije sankcionisanju ratnih zločina, jasno je da će vlada štiti nacionalni i državni interes kad je u pitaju ova tema”, istakao je Dačić.

On je ponovio da je Srbija opredijeljena za mir i stabilnost u regionu i za to da se nikad ne ponove konflikti, kao i za potpuno sankcionisanje ratnih zločina i njihovih počinilaca, ali i da štiti svoje nacionalne i državne interese i interese naroda koji živi u BiH.

Upitan kad će biti donijeta odluka da li će i ko ići u Srebrenicu na obilježavanje godišnjice, Dačić je rekao da su, koliko je njemu poznato, pozivi upućeni predsjedniku države i premijeru i da će oni odlučivati o tome.

“To je jedno od teških pitanja kojima ćemo se baviti u narednom periodu”, rekao je Dačić.

Na pitanje šta očekuje od posjete Nikolića Sarajevu 16. juna, Dačić je odgovorio da je Srbija zainteresovana za BiH, jer veliki broj Srba živi u toj zemlji i da postoji veliki interes za očuvanje regionalne stabilnosti i jačanje odnosa.

Upitan da li će osumnjičeni za ratni zločin Naser Orić biti izručen Srbiji, Dačić je rekao da je to pitanje za pravosudne organe Srbije i Ministarstvo pravde.

Prnjavorski portal – fotos sa ergele Vučijak Prnjavor

Previous article

Moja kuhinjica: Kako napraviti mahune ili boraniju

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Balkan