Dačić: Srpsko-ruski centar u Nišu nesporan, uprkos pritiscima Zapada

Srbija neće gasiti Srpsko-ruski humanitarni centar u Nišu, uprkos pritiscima pojedinih država sa Zapada da to učini, pišu beogradski mediji.

AppleMark

Prema informacijama ovog lista, u narednim mjesecima tragaće se za modelom koji bi malobrojnom ruskom osoblju u Centru omogućio da dobije status jednak administrativno-tehničkom osoblju u ambasadama, sličan onom koji uživaju njihove kolege sa Zapada.

Ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić potvrdio je da će naredne nedjelje u Vladi Srbije inicirati razgovore o najboljem rješenju i podsjetio da je sporazum o statusu ruskog personala trebalo da bude riješen još 2014. godine.

“Mi smo sa SAD, NATO i zapadnim zemljama potpisali bilateralne sporazume. Sve to, u gotovo istim formulacijama, predviđeno je da se potpiše i sa Rusima, kada je reč o centru u Nišu”, rekao je Dačić.

Kodirektor Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu Vjačeslav Vlasenko je upitao čime su ruski spasioci koji rade u Centru lošiji od personala diplomatskih misija drugih država, koji rade u Srbiji.

On je istakao da bi sporazum dao ovom centru, u kojem je svega pet ruskih državljana, diplomatski status sa tačke gledišta njegovog materijalno-tehničkog obezbjeđenja, plaćanja poreza, oslobođenja uvoza tehnike i opreme od carine.

Vlasenko je dodao da je to značajno i zbog planirane nabavke opreme, koju će ruska strana kupiti van Srbije i dopremiti u Centar u Niš.

(Srna, Večernje novosti)