BalkanNovosti

Dačić: Hrvatska može da podiže spomenik i Hitleru, ali neka nas ne teraju da tome aplaudiramo

0
“Hitler je za Nemce simbol zla, nemoguće da su Pavelić i Stepinac heroji mira. Ako je to uslov da vodimo dijalog sa Hrvatskom, nikoga za to neće naći u Srbiji”, rekao je Dačić na konferenciji za novinare.

Navodeći da su vrata Srbije otvorena i da želi razgovor sa Hrvatskom, Dačić kaže da svi treba da se usredsredimo na zajedništvo, ali da nas rehabilitacija povezana sa zločincima i genocidom sigurno ne može voditi ka tome.

“Stepinac anđeo mira? Nemojte, molim vas. To je uvreda za sve koji su stradali u NDH”, kaže Dačić i dodaje da Hrvatska može da “podiže i spomenike Hitleru, Himleru, Gebelsu…, ali neka nas ne teraju da tome aplaudiramo”.

“Imamo pruženu ruku”, kaže Dačić i navodi da ne želi da polemiše sa hrvatskim zvaničnicima, te da je obaveza Srbije da reaguje na rehabilitaciju ustaštva u Hrvatskoj što je, dodaje, i obaveza Hrvatske kao članice EU.

On je rekao da se protivi rehabilitaciji ratnih zločinaca i saradnika okupatora u Srbiji, ali još više rehabilitaciji NDH, navodeći da je danas postalo normalno rehabilitovati NDH i zločine protiv Srba i Jevreja, a proglašavati za ratno huškanje kada se neko tome usprotivi.

“Nisam čuo od njih osudu zločina protiv Srba, kao što je Srbija hapsila i kažnjavala sve koji su počinili zločine”, dodaje Dačić, koji se u obraćanju na konferenciji za novinare pozivao na istorijske činjenice o Stepincu i NDH.

Dačić je naveo i da će sutra u Novom Sadu zasijedati komisija koja se bavi ulogom Stepinca.

Dačić:Haradinaj može i da bude pušten,ali je ratni zločinac

Ramušu Haradinaju ne sudi se kao političaru, već ga Srbija tuži zato što je počinio ratni zločin i ubijao civilno stanovništvo, izjavio je danas prvi potpredsjednik vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

“Može on (Haradinaj) i da bude pušten, ali za nas će ostati ratni zločinac”, rekao je Dačić na konferenciji za novinare.

Dačić je naveo da mnogi iz odbrane Haradinaja pokušavaju da predstave da je slučaj protiv njega politički što, kako je naglasio, nije tačno i poručio da Haradinaj može taj slučaj da politizuje koliko hoće misleći da će mu to donijeti neku prednost.

Priče o tome da Srbija zloupotrebljava članstvo u Interpolu Dačić je nazvao smiješnim.

“Optužnica se ne podiže iz političkih razloga. Da nije tako, francuski organi ne bi ni uhapsili Haradinaja. Ako je to tako, zašto Interpol ne ukine poternicu? Ne bih da ulazim u polemiku sa Haradinajem”, kaže Dačić.

Ramuša Haradinaja, lidera bivše OVK Srbija sumnjiči za ratne zločine protiv civilnog stanovništva na KiM 1998. i 1999. godine.

Uhapšen je 4. januara na granici Švajcarske i Francuske po Interpolovoj poternici, a Srbija je potom uputila Francuskoj zahtev za njegovo izručenje o čemu će odluku saopštiti apelacioni sud u Kolmaru 2. marta.

tanjug

Tramp: Hapšenjem migranata bez dokumenata držim obećanje

Previous article

Dodik: Legitimno pravo Srba je da istaknu svoje zahtjeve

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Balkan