MagazinZanimljivosti

Da Vinčijev portret Isusa Hrista prodat na aukciji za 450,3 miliona dolara

0

Slika Leonarda da Vinčija “Salvator Mundi” (Spasitelj svijeta) prodata je u aukcijskoj kući Christie's u New Yorku za rekordnih 450,3 miliona dolara.

Slika na kojoj Isus Hrist u lijevoj ruci drži kristalnu kuglu, a desnu podiže u znak blagoslova, pokazuje izuzetno majstorsko umijeće. Dugo je smatrana kopijom, a stručnjaci su tek nedavno potvrdili autentičnost ove slike.

Njena veličina je 65×45 cm, a restaurirana je nakon istorijske izložbe o Da Vinčiju u londonskoj galeriji 2011. godine.

Prodata je po četiri puta višoj cijeni nego što je ponuđena. Sliku je kupio za sada neidentifikovani kupac nakon dvadesetominutnog nadmetanja ponuđivača.

“Bio je to trenutak u kojem su sve zvijezde bile usklađene i mislim da bi Leonardo bio veoma zadovoljan”, rekao je Jussi Pylkkänen, predsjednik aukcijske kuće Christie's.

Prodaja ove slike oborila je stari aukcijski rekord koji je držala slika Picassove “Žene iz Alžira” (Les Femmes D'Alger) koja je u maju 2015. godine prodata za 179,4 miliona dolara.

Slika je prije aukcije bila izložena u Hong Kongu, San Franciscu i Londonu, odakle je odnesena u New York gdje ju je javnost mogla vidjeti prije aukcije.

Južna Koreja Trampu: Ne smijete napasti Sjevernu Koreju bez našeg pristanka

Previous article

Burno pred sednicu Skupštine opštine Prnjavor: SDS u ratu sa Tomašem zbog novog kredita

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Magazin