NovostiSvijet

Da Silva iz zatvora kandidovan za izbore u Brazilu

0

BRAZILIJA – Brazilska radnička stranka (PT) kandidovala je u srijedu bivšeg predsjednika Luisa Inacija Lulu da Silvu za predsjedničke izbore u oktobru uprkos tome što on služi zatvorsku kaznu za korupciju, a što su podržale hiljade Lulinih pristalica.

Lula je proglašen krivim za korupciju i pranje novca u vezi s obnovom skupog penthausa na obali što je finansirala kompanija koja je nastojala osigurati poslove s državnim naftnim divom Petrobrasom.

Služi kaznu od 12 godina zatvora u gradu Kuritiba na jugu zemlje.

Najmanje 13 kandidata podnijelo je kandidaturu do srijede, a Lula je daleko ispred ostalih po anketama.

Oko 10.000 Brazilaca u srijedu je marširalo do Vrhovnog izbornog suda (TSE) kako bi podržalo kandidaturu bivšeg predsjednika koji je i dalje izuzetno popularan unatoč sudskom procesu i dosuđenoj kazni.

Očekuje se da će TSE poništiti Lulinu kandidaturu na temelju zakona koji ne dopušta osobama osuđenima za kriminal da se bore za predsjedničku dužnost.

Lula se uspio na društvenoj ljestvici od čistača obuće i uličnog prodavača do najpopularnijeg političara u istoriji Brazila. Smatra se da su za njegova mandata (2003.-2010.) deseci miliona Brazilaca izvukli iz siromaštva, djelomično kroz društvene programe koji su se finansirali prihodima od nafte.

Sud bi svoju odluku trebao objaviti do 17. septembra.

nezavisne

SDS smijenio Mektića

Previous article

PRNJAVOR: Ima i toga – igrači lupaji, klub plaća!

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Novosti