MagazinZanimljivosti

Da li znate šta je to “sindrom mrtve guze”?

0

Malo upozorenje: ako provodite veći deo dana u fotelji, vesti su loše.

Koliko vas je do sada čula za sindrom “mrtve guze”? I mi smo se sad prvi put susreli sa ovim izrazom i iskreno smo se uplašili. Znamo svi šta nam dugo sjedenje u stolici, fotelji, pred televizorom, laptopm radi ne samo našem zdravlju, već i određenim dijelovima tijela. Međutim, od sjedelačkog načina života može stradati ili da kažemo grubo “odumrijeti” guza.

Od previše sjedenja možete skupiti takozvanu ”glutealnu amneziju”, poznatu i kao sindrom mrtve guze.

Ako želite da istaknete donji dio tijela, a da pritom ne izgledate vulgarno, imamo sjajna rješenja! Sindrom se razvija kada gluteuis medius (jedan od mišića zadnjice) nije dovoljno angažovan i vremenom gubi svoju funkciju. Još jedan razlog da što prije zaposlite ovaj mišić jer je upravo on glavni krivac za lijepo oblikovanu i zategnutu guzu.

Posljedice koje donosi ovaj sindrom (osim ne tako lijepe guze) su bol u lumbalnom dijelu kičme, kukovima, kolenima, pa čak i čukljevima. Ukoliko želite da provjerite da li ne patite od ovog sindroma isprobajte Trendelenburg test tokom kojeg morate podignuti jednu nogu u vazduh. Ako vam karlica ”upadne” u dio gdje je noga podignuta – trebalo bi da se zabrinete. To znači da je gluteus u tom dijelu tijela slabiji.

Čučnjevi, vježbe za gluteus, šetnja, trčanje samo su neki od načina da pokrenete svoju guzu i spriječite da omiljeni dio tijela postane nefunkcionalan.

b92

Zašto Stiv Džobs i Bil Gejts svojoj deci nisu davali mobilne telefone?

Previous article

Pogledajte dramatične snimke tornada u Italiji

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Magazin