Da li su se najave obistinile: Koliko su i koji lijekovi pojeftinili od 6. marta?

Više puta je najavljeno da će cijene lijekova biti nivelisane u prva dva mjeseca ove godine, kako bi ih građani Bosne i Hercegovine od 6.marta mogli kupovati po znatno nižim cijenama. Istražili smo da li je do pojeftinjenja došlo i koji su lijekovi i za koliko pojeftinili.

Od kraja prošle godine mediji su u više navrata pisali da će građani Bosne i Hercegovine od 6. marta kupovati jeftinije lijekove.

U nekoliko banjalučkih apoteka smo provjerili da li su i koji lijekovi pojeftinili i koliko iznosi njihova nova cijena. U svim apotekama, tačnije u njih pet koje smo ih obišli, su nam rekli da još uvijek nije počela najavljena korekcija cijena, a nisu nam mogli dati ni informaciju kada bi do iste moglo doći.

Da korekcije cijena nije bilo potvrdila nam je i gospođa Anica B. koja je takođe provjeravala cijene. Kako nam je rekla, srčani bolesnik je i već godinu i po koristi lijek Zyllt kao i Hipolip za snižavanje masnoća u krvi. Kako su cijene u BiH daleko najveće u regionu iste već godinu dana nabavlja u Srbiji.

Cijena Zyllta od 28×75 mg kod nas je oko 33 marake ili primjera radi Plavixa koji je zamjenski lijek oko 35 maraka. Cijena Hipolipa od 10 mg je nešto preko 8 maraka. Cijene u Srbiji su daleko niže, čak troduplo u slučaju Zyllta i Plavixa od 28×75 mg. Oba koštaju 616 dinara što je manje od 10 maraka, dok je cijena Hipolipa od 10 mg 279 dinara što je nešto preko 4 konvertibilne marke. I kada uzmete da ovu terapiju koristim već godinu i po, onda shvatate zašto nabavljam lijekove u Srbiji. Ponadala sam se da će doći do snižavanja cijena i kod nas jer se krajem prošle godine naveliko pričalo o tome, ali koliko vidim od toga barem za sada nema ništa”, priča nam sugrađanka Anica, koja i pojedine antibiotike širokog spektra kupuje u Srbiji jer su  tamo i do u pet puta jeftiniji negou u našoj zemlji.

Zašto još uvijek nije došlo do korekcije cijena pokušali smo doznati u Agenciju za lijekove BiH. Ovdje su nam rekli da se krenulo sa primjenom Pravilnika o načinu kontrole cijena lijekova, načinu oblikovanja cijena i načinu izvještavanja o cijena lijekova u BiH uz napomenu da njegova primjena  ne znači odmah i niže cijene lijekova.

Kako nam je rečeno  6. mart je dan izračuna, i nosioci dozvola za stavljanje lijeka u promet, kao i veleprometnici lijekovima imaju 2 mjeseca na raspolaganju da usklade veleprodajne cijene lijekova sa odredbama Pravilnika. Ipak potvrdili su nam da je tabela koju smo im poslali ( a koja se nalazi ispod), tačna. 

Lijek Sadašnja veleprodajna cijena (KM) Maksimalna cijena po pravilniku (KM)
Fenix 7,89 4,28
Pantroprazol 10,91 7,56
Glimepirid 3,40 3,00
Melpamid 5,29 3,60
Respekt 23,72 13,72
Fluxx 25,41 14,70
Kadril 1,95 3,40
Irumed 4,75 2,70

“To je sve što u ovom trenutku možemo reći na temu pojedinačnih slučajeva. Naglašavam da je tabela napravljena početkom godine. Tačan izračun je trenutno u toku. A tačne uporedne prikaze ćemo moći  dati krajem godine”, rekla je za BUKU Biljana Tubić iz Agencije za lijekove. Napomenula je i da će Agencija sredinom maja objaviti na svojoj internet stranici maksimalne veleprodajne cijene svih registrovanih lijekova u BiH, izuzimajući lijekove koji se izdaju bez ljekarskog receprta, jer isti nisu predmet Pravilnika, kao i da se pravi efekti njegove primjene očekuju od sredine godine, tačnije od juna mjeseca.

Na pitanje kolike uštede se očekuju Tubić kaže da se prema analizama koje je Agencija za lijekove radila tokom prošle godine, očekuju uštede od 50.000.000 KM gledano na ukupno tržište lijekova u BiH. Naglašava i da će Pravilnikom cijene, prije svega, biti regulisane, a da je njegov drugi efekat njihov pad.

Izvor: Buka