Da li stvarno postoji nuklearni reaktor star 2 milijarde godina?

Drevni nuklearni reaktor koji tinja još od prije 2 milijarde godina zvuči kao još jedan mit ili teorija zavjere. Možda zato što kada kažemo reaktor, većina posmisli na nešto što je čovjek napravio. 

Foto: Uranijumsko staklo. Danilo Russo/Flickr (CC BY-ND 2.0)

Međutim, ovaj reaktor je područje prirodnog uranijuma u Zemljinoj kori, pronađeno u Gabonu. Uranijum je prirodno radioaktivan a uslovi u ovoj kamenoj oblasti su taman takvi da su idealni za neku nuklearnu reakciju.

Prirodni reaktor je vjerovatno iritirao atomske fizičare. Prvi nuklearni reaktor koji je proizvodio elektricitet je počeo sa radom tek 1951. godine i proizvodio je zanemarive količine energije. “Kamara” stijena u Gabonu, s druge strane, je stvarala nuklearnu energiju prije 2 milijarde godina.

Otkrivena je 1972. godine kada su neki francuski naučnici uzeli uzorak uranijuma kako bi testirali sadržaj. Gotovo uvijek, ruda uranijuma se sastoji do tri tipa, svaki od njih ima različit broj neutrona. Uranijum 238 je najzastupljeniji, uranijum 234, koji je najrjeđi i uranijum 235, za koji su fizičari najviše zainteresovani, jer ima mogućnost suzbijanja lančanih nuklearnih reakcija.

Uranijum koji su testirali sadrži 0,717% uranijuma 235. Normalno je da sadrži 0,720%. E ta mala razlika od 0,003% je za uranijum jako velika.

To znači da je u rudniku nedostajalo oko 200kg uranijuma 235, a nije ukraden niti izgubljen. To je značilo da je došlo do nuklearne fisije i tih 0,003% se podijelilo u druge atome. To je vjerovatno dovelo do toga da se pokoja obrva podigne nakon dobijanja rezultata, s obzirom da je jako teško napraviti nuklearni reaktor i potrebni su posebni uslovi, a ovdje, priroda je to sama uradila, i to slučajno.

Sumnjamo da je tako, ali nije nemoguće, jer baš tako se desilo.. 🙂

Nažalost, srećni dani našeg malog prirodnog nuklearnog reaktora su odbrojani. Kako je nivo uranijuma 235 polako opadao, došao je do faze da nije u stanju da izazove značajne reakcije. Reaktor je stao, ostavljajući samo neke tragove da je ikada i postojao – uključujući i zagonetku o “nestalih 200kg uranijuma”.

 

Prnjavorski.net