Cvijanovićeva, Ivanić i Šarović pozvani na saslušanje zbog referenduma

Tužilaštvo BiH potvrdilo je danas da su predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović i ministar Mirko Šarović pozvani da daju izjavu zbog nepoštovanja odluke Ustavnog suda BiH.

Nije poznat datum kada će oni biti ispitani, a kako prenosi portal “Klix.ba”, Ivanić, Cvijanovićeva i Šarović su pozvani na saslušanje u svojstvu osumnjičenih. Predsedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, premijerka Republike Srpske i ministar spoljnih i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine biće ispitani u okviru predmeta koji se vodi zbog održavanja referenduma u Republici Srpskoj o obilježavanju Dana Republike.

“Klix” dodaje da se ovaj predmet u pravosudnim institucijama BiH vodi kao prioritetan odlukom suspendovanog glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gorana Salihovića. U okviru istražnih radnji Tužilaštvo BiH saslušalo je više političara iz Republike Srpske, među kojima je i predsjednik Srpske Milorad Dodik, koji je takođe pozvan u svojstvu osumnjičenog. Podsjećamo, referendum o Danu Republike Srpske raspisan je 15. jula 2016. i održao se 25. septembra 2016. godine, nakon što je Ustavni sud Bosne i Hercegovine 26. novembra 2015. godine donio odluku kojom se ovaj dan proglašava neustavnim.

Referendumsko pitanje je bilo: “Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske?”. Čak 99,81% građana, koji su izašli na referendum, na svojim listićima je prekrižilo “DA”. Nakon toga su predstavnici Bošnjaka izrazili negodovanje i tvrdili da je održavanje referenduma “najozbiljniji udar na Dejtonski sporazum”, i zatražili od Tužilaštva BiH da pokrene istragu protiv lica odgovornih za sprovođenje referenduma.

Klix.ba