Crnokošuljaši se postrojili u centru Zagreba

Proustaška Autohtona hrvatska stranka prava (A-HSP) postrojila je na zagrebačkom Trgu bana Jelačića svoju stranačku, crnokošuljašku “vojsku”, što joj je, za razliku od lani, ove godine uspjelo jer je vlast udovoljila njihovom zahtjevu za okupljanje.

crnokosuljasi

Uoči održavanja najavljenog “postrojavanja časnika na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu”, na tom centralnom zagrebačkom trgu je poređano desetak policijskih vozila, očito spremnih da reaguju u slučaju eventualnih nemira, prenosi portal Indeks.

U 11,45 sati se petnaestak crnokošuljaša postrojilo na Trgu, javlja N1.

Oni su dali svečanu zakletvu da će se boriti “za oslobođenje Hrvatske iz ropstva Evropske unije”.

Na drugoj strani Trga okupili su se kontrademonstranti iz Radničke fronte, njih pedesetak, koji su razvili transparente.

“Poručujemo svim fašistoidnim snagama u Hrvatskoj, koje svojom ultrareakcionarnom zločinačkom ideologijom žele da očuvaju hrvatski tajkunistan takav kakav jeste ili da od njega načine još nazadnije mjesto, da im nećemo dopustiti da neometano marširaju ulicama naših gradova”, poručuju iz Radničke fronte.

Indeks podsjeća da je prije tačno godinu dana A-HSP takođe najavio postrojavanje svoje vojske i zakletvu domovini na Trgu bana Jelačića, ali nakon što je policija skup prvo odobrila, uslijedila je žestoka reakcija javnosti, pa je tadašnji ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić okupljanje ipak zabranio

tanjug