NovostiRS/BiH

Crnadak prebrojao: 11 puta “genocid” u rezoluciji o Srebrenici

0

Ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak kaže da se, u verziji britanske rezolucije o Srebrenici koju je pogledao, riječ “genocid” pominje 11 puta.

srebrenica1

“Stoga se nadam da će bar jedna od zemalja koja u Savjetu bezbjednosti UN ima pravo veta, to iskoristiti i spriječiti usvajanje dokumenta, koji će u BiH donijeti samo nove podjele”, rekao je Crnadak u razgovoru za “Politiku”.

“Svima koji su stradali u Srebrenici treba da se oda počast, jer ono što se tamo desilo više se nikad ne smije ponoviti. Međutim, razne rezolucije u vrijeme kad pokušavamo da BiH usmjerimo ka budućnosti, krajnje su riskantan potez. Za mene je mnogo korisniji i iskreniji način odavanja počasti žrtvama da život u BiH svima učinimo boljim, nego da se vječno takmičimo rezolucijama i teškim riječima”, smatra Crnadak.

Na pitanje koliko je realno očekivati ruski veto o rezoluciji, on je ponovio da je prije nekoliko dana rekao da će biti skoro nemoguće napraviti balansiranu rezoluciju kojom će svi biti zadovoljni i istakao da je svaki angažman u tom smjeru dobrodošao.

Na pitanje kako je razmio to što ruski ambasador u BiH na sjednici Savjeta za sprovođenje mira nije izdvojio mišljenje po pitanju kvalifikacije “genocid u Srebrenici”, ali i puta BiH prema NATO, Crnadak je rekao da smatra da ne bi bilo pristojno da kao ministar spoljnih poslova tumači odluke Rusije.

“Zato od predstavnika Rusije treba zatražiti eventualna pojašnjenja. Za mene je glavna poruka to da su prioritet hitne ekonomske reforme u BiH”, rekao je on.

Što se tiče hapšenja Nasera Orića, Crnadak je rekao da je najvažnije da slučaj Orić ne bude politizovan i da ostane u domenu pravosuđa.

“Regionalna saradnja je u stalnom napretku. Moja prva zvanična posjeta bila je Beogradu, nedavno je premijer Vučić bio u Sarajevu, najavljena je zajednička sjednica Vlade Srbije i Savjeta ministara BiH, očekuje se dolazak predsjednika Nikolića u Sarajevo i Banjaluku 16. i 17. juna i ne mogu zamisliti da je neko spreman da zbog sebičnih, kratkoročnih političkih ciljeva usporava ili otežava odličan pozitivan trend u odnosima BiH i Srbije”, rekao je šef diplomatije BiH.

Što se tiče gaženja izraelske zastave u Zenici, što su uradili navijači BiH, Crnadak je rekao da smo “poslali primitivnu i poražavajuću sliku u svijet” i istakao da najoštrije osuđuje takvo ponašanje “koje nema nikakve veze sa zvaničnom politkom BiH.

“Očekujem da učesnici sramote u Zenici budu kažnjeni”, rekao je šef diplomatije BiH. b92

Snimljen auto kojim je otet dječak? VIDEO

Previous article

Dnevni horoskop za 15.jun

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Novosti