Čović: Nema rata jer, srećom, nismo interesantni velikim silama

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio je da u BiH neće biti rata, ali da neki žele reprizu “događanja naroda”.

“Pripremaju se kojekavke protestne igre ili kako neki vole reći `događanja naroda`, od skoro istih aktera koji su to činili prije tri godine”, rekao je Čović.

Na pitanje da li je ponovo moguć rat u BiH, Čović kaže da je siguran na rata neće biti, ali da o time ipak odlučuju velike sile.

“Bio sam siguran da neće biti rata ni kada se prethodni dogodio. Danas sam puno sigurniji da ga neće biti, ali, ipak, treba reći da o tome ne odlučujemo mi, nego velike sile. A da li će dobaciti do nas, nisam siguran da smo im, na sreću, na bilo koji način zanimljivi”, rekao je Čović za “Večernji list”.  On smatra da je regionalno gledano najvažnije imati mir kada je riječ o Srbiji i Kosovu, ističući da nedavne napetosti imaju veze samo sa izborima.

“Za sada ne vidim te ratne razmjere, ali da se nešto slično može organizovati u to sam uvjeren”, rekao je Čović, koji je i lider HDZ-a BiH.  On kaže da je nakon nedavne najave reaktiviranja tužbe BiH protiv Srbije pored Međunarodnim sudom u pravde u Hagu ponovo neizvjesna posjeta predsjednika Srbije Tomislava Nikolića Sarajevu, koja je bila planirana za februar.

“Situacija u BiH i regionu je složena, puna nekih novina, a rekao bih i osmišljena da bi se još više zakomplikovala. Pokušaćemo tu situaciju stabilizovati, a kroz to vrijeme rješavati ključne probleme”, rekao je Čović.

On ističe da je prvi problem koji treba rješavati Izborni zakon BiH, odnosno dogovor oko izmjene načina izbora članova Predsjedništva BiH, delegata u Dom naroda Federacije BiH, te izbora u Mostaru.

Izvor: Srna

Ad

You might also like

Komentariši