NovostiSvijet

CNN: SAD više nisu prva zemlja svijeta

0

 Američki brend je u eri Donalda Trampa pretrpio žestok udarac i više se ne nalazi na prvom mjestu liste nacionalnih brendova, tvrdi CNN.

Kako se navodi, u godišnjem istraživanju koje sprovodi Anholt-GfK SAD su pale na šesto mjesto, a čelo sada drži Njemačka.

Lista rangira pedeset svjetskih nacija, a između ostalih kriterijumi su kultura, populacija, turizam, imigracije, investicije i državna uprava.

Simon Anholt, politički konsultant koji je prije više od deset godina razvio ovo istraživanje, kaže da je najveći razlog za veliki američki pad kontroverzni predsjednik Tramp.

“Svjedoci smo ‘Trampovog efekta’ koji prati njegov fokus na poruci ‘Amerika ispred svega’. Ipak, vrijedi istaći da su Amerikanci u ovoj anketi imali pozitivnije mišljenje o sopstvenoj zemlji nego prošle godine“, naveo je Anholt.

On je podsjetio da se “sličan pad globalne percepcije” dogodio Americi i 2004. godine, kada je na čelo SAD došao predsjednik Džordž Buš – SAD su tada bile sedme na listi.

Iza Njemačke se ove godine nalazi Francuska, a slijede Velika Britanija, Kanada i Japan. Iza šestoplasiranih SAD su Italija, Švajcarska, Australija i Švedska.

(b92)

Grabar Kitarović u Vukovaru: Hrvatska i Srbija nisu prijateljske države!

Previous article

24 časa u Prnjavoru: Sijelitanje sa kolovoza – jedno lice lakše povrijeđeno

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Novosti