CIK BIH: Nema prepreka da Dautbašić bude imenovan za ministra

Nema nikakvih prepreka da Bakir Dautbašić ostane kandidat i bude imenovan za ministra transporta i komunikacija BiH, budući da je prošao sve provjere, izjavila je član Centralne izborne komisije /CIK/ BiH Irena Hadžiabdić.

bakir-dautbasic-prebacen-na-kcus-zbog-zdravstvenih-problema_1454005036

On i dalje može ostati kandidat za ministra što se tiče CIK-a. Mi smo ranije dali potvrdu, zato što u Izbornom zakonu BiH ne postoji ništa što bi nas sprečavalo da to učinimo”, navela je Hadžiabdićeva.

Dautbašiću i članu Saveza za bolju budućnost Bilseni Šahman juče je određen kućni pritvor i u procesu koji se protiv njih vodi pred Sudom BiH braniće se sa slobode, prenosi “Dnevni avaz”.

Bakir Dautbašić je uhapšen 11. januara, na dan kada je kandidovan za ministra transporta i komunikacija, pod optužbom da je ometao rad pravosuđa.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Dautbašića, Šahmanove, Fahrudina Radončića i Zijada Hadžijahića zbog krivičnih djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela i ometanje rada pravosuđa.

Optužnica tereti Radončića, Dautbašića i Hadžijahića za udruživanje radi činjenja krivičnih djela, ometanje rada pravosuđa i davanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, a Šahmanovu za udruživanje radi činjenja krivičnih djela i ometanje rada pravosuđa.

srna