NovostiRS/BiH

Cigarete poskupjele do 20 feninga

0

Kako je i najavljeno, cigarete su u BiH od danas skuplje za 10 do 20 feninga, a riječ je o ukupno 26 brendova, koji izlaze iz proizvodnih pogona Fabrike duvana Sarajevo, “Reemtsma GmbH” Hamburg te “Imperial Tobacco” Skoplje.

cigarete

Praktično, pušačima kojima je potrebna jedna pakla dnevno mjesečni trošak za ovaj porok već od ovog mjeseca biće “teži” i do šest maraka.

Između ostalih, na trafikama i u ostalim prodajnim objektima poskupjeli su brendovi Davidoff Classic, West Red, Royal Blue, Diva Slims, Drina Gold i brojni drugi, pišu Nezavisne novine.

Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, rekao je da su prodavci, u čijoj su ponudi cigarete koje su danas poskupjele, dužni da u roku od deset dana dostave UIO BiH popisne liste koje sadrže podatke o zalihama cigareta kojim je cijena povećana.

On je kazao da je prihod od akciza na duvan i duvanske prerađevine lani iznosio 757,9 miliona KM. Kako je dodao, taj prihod je 2009. godine bio “težak” tek 449,4 miliona maraka.

Inače, stručnjaci, koji ističu da svako poskupljenje cigareta prouzrokuje smanjenje broja pušača, nadaju se da će i ovaj talas rezultirati takvim trendom. Podsjećaju i na brojne štetne efekte duvanskog dima.

“Sagorijevanjem duvana stvara se 4.000 štetnih sastojaka, od kojih je 45 izrazito kancerogeno. Dokazano je da su tumori gornjeg respiratornog sistema u više od 80 odsto slučajeva uzrokovani pušenjem”, rekao je ranije Darko Marković, nacionalni koordinator za kontrolu duvana pri Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS. nezavisne novine

Beogradski aerodrom: U izgubljenom koferu 400.000 evra

Previous article

Prnjavor: Stigli prvi gosti na Motorijadu

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Novosti