NovostiRS/BiH

Ceremonija svečanog otvaranja Ferhadije FOTO

0

Održana je ceremonija svečanog otvaranja obnovljene Ferhat-pašine džamije u Banjaluci, koja je na listi spomenika svjetske baštine pri Unesku.

guzva-kod-Ferhadije

13:36 – Agencija SRNA prenosi da je ceremoniju otvaranja pratilo oko 4.000 građana, a više od 1.000 policajaca je radilo na obezbjeđenju skupa.

13:25 – Svečano je presječena vrpca i Ferhadija je zvanično otvorena. Vrpcu su presjekli Davutoglu, Izetbegović, rejs Kavazović i turski muftija Mehemet Gormez. Ovime je završen svečani dio programa.

13:01 – Posljednji u nizu govornika koji se obratio prisutnima je reisul-ulema BiH, Husein ef. Kavazović.

Husein Kavazovic

Kavazović je svima čestitao otvaranje Ferhadije, rekavši da je ovo radostan dan za sve.

Prisutnima se obratio i direktor Kancelarije za vjerske poslove Turske (Dijanet), Mehmet Gormez.

12:45 – Ahmet Davutoglu je rekao da je gradilište Ferhadije posjetio 2011. kao ministar spoljnih poslova te je tada izdao naredbu da se učini sve što je u moći Turske da se okonča njena obnova.

“Ako nas neko pita zbog čega smo ovdje, došli smo zbog ljepote, zbog bratstva, zbog svih naroda. Bilo smo nekada ovdje, sada smo ovdje i bićemo ovdje zauvijek”, rekao je Davutoglu.

“BiH je jedno srce sa svim svojim različitostima, i da bi dijeliti BiH značilo dijeliti to srce. Ne može se odvojiti Banjaluka od Sarajeva ili Mostar od Banjaluke”, istakao je turski premijer.

12:23 – Pred Ferhat-pašinu džamiju je stigao i Ahmet Davutoglu, predsjednik Vlade Turske, koji je stigao u pratnji supruge. Davutoglu se ubrzo nakon svog dolaska obratio okupljenim vjernicima i svečanim zvanicama.

Davutoglu sjedi

12:15 – Govore su održali predstavnici drugih vjerskih zajednica u BiH. Prisutnima su se obratili Jakob Finci, predsjednik Jevrejske zajednice u BiH, zatim Franjo Komarica, banjalučki biskup, te na kraju Episkop banjalučki Jefrem.

Episkop Jefrem je čestitao ovaj dan i događaj, obnove i otvaranja bogomolje i njeno stavljanje na molitvenu upotrebu pripadnicima Islamske zajednice u BiH.

“Dobro nam je poznata radost koja ispunjava duše i srca vjernika kod obnove starih i izgradnje novih bogomolja. Radost je neponovljiva. Bogomolja je mjesto gdje vjernik uvijek iznova sakuplja snagu za nošenje svog životnog bremena. Želim da ova bogomolja uspješno produži svoju duhovnu misiju”, kazao je Jefrem.

vjerske zajednice BiH

Biskup Komarica se zahvalio Bogu što mu je omogućio da dočeka ovaj istorijski dan i da sa svojim sugrađanima podijeli radost otvaranja Ferhadije.

“Kao vjernik, molim Boga da svojim blagoslovom prati sve vas vjernike muslimane koji ćete mu se u ovom domu klanjati”, istakao je Komarica.

Finci je naglasio da je obnova Ferhadije dokaz da se sve može kada se radi zajedno i da je ovo način kako treba da se živi na ovim prostorima.

11:55 – Nakon muftije banjalučkog, kratak govor je održao bošnjački član Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović.

Izetbegović je istakao da je obnova džamije opomena svima koji su je rušili, a podsjetio je da je u Banjaluci porušeno svih 16 džamija. Ezani i zvona nikada nisu smetali jedni drugima već su se nadopunjavali, rekao je Izetbegović te izrazio nadu da će Banjalučani prihvatiti obnovljenu džamiju.

“Poruke koje danas upućujemo iz obnovljene Ferhadije imaju istorijsku težinu i snagu o kojima će posebno svjedočiti generacije koje dolaze. Pogotovo što ih zajedno upućujemo sa predstavnicima srpskog naroda u BiH koji su snažno na svaki način podržali obnovu Ferhadije”, istakao je Izetbegović.

Bakir na otvaranju

11:49 – Prisutnima se pozdravnim govorom obratio muftija banjalučki, Osman ef. Kozlić. Muftija banjalučki je u svom govoru poručio da je “sa Ferhadijom razglednica Banjaluke ponovo potpuna”.

11:28 – Na svečanost su počeli da pristižu brojni zvaničnici. Među pristiglima su Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, Denis Zvizdić, predsjedavajući Savjeta ministara BiH, Mladen Ivanić, srpski član Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsjedništva BiH, Željka Cvijanović, predsjednica Vlade RS, Igor Crnadak, ministar spoljnih poslova BiH, episkop banjalučki Jefrem, biskup banjalučki Franjo Komarica, kao i ministri iz Vlade Republike Srpske.

11:22 – Svečani dio programa je započeo učenjem Kurana na bini koja se nalazi ispred džamije. Veći dio vjernika takođe je zauzeo svoja mjesta, a pristižu i visoke zvanice.

Pogledajte fotografije okupljenih ljudi iz vazduha!

11:10 – Počela je ceremonija svečanog otvaranja obnovljene Ferhat-pašine džamije u Banjaluci, javlja reporter ATV-a sa lica mjesta. U okolini su jake mjere obezbjeđenja, a na okolnim zgradama su postavljeni snajperisti.

snajperisti

Još se nisu pojavile visoke zvanice, a prvi red sa stolicama je još uvijek prazan.

prazne stolice

Nešto manje od sat vremena prije početka svečane ceremonije otvorenja novoobnovljene Ferhat-pašine džamije u Banjaluci, na plato na kojem će biti upriličena svečanost, počeo je pristizati nešto veći broj autobusa sa vjernicima i gostima

autobusi

Ceremoniji otvaranja u 11.30 časova prisustvovaće predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijer Željka Cvijanović, premijer Turske Ahmet Davutoglu, članovi Predsjedništva BiH, delegacija Narodne skupštine Srpske koju čine potpredsjednici parlamenta Senad Bratić i Željka Stojičić, te poslanik Ilija Stevančević, kao i visoki predstavnik u BiH Valentin Incko.

Očekuje se oko 10.000 građana koji će pratiti ceremoniju otvaranja Ferhat-pašine džamije i više od 100 autobusa.

Više od 1.000 policajaca biće angažovano na obezbjeđenju ceremonije otvaranja obnovljene Ferhat-pašine džamije u Banjaluci.

Džamija Ferhadija izgrađena je 1579. godine i zadužbina je Ferhat-paše Sokolovića. Džamija je 1950. godine uvrštena u kulturnu baštinu BiH, a potom i na listu spomenika svjetske baštine pri Unesku. Ovaj vjerski objekat srušen je 1993. godine tokom proteklog rata.

atvbl.com

HOROSKOP ZA 7. MAJ: Jarčevi, što igrate igrice? Rakovi, nije dobro to što skrećete pažnju na sebe!

Previous article

Izetbegović: Obnova Ferhadije je potvrda suživota u BiH

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Novosti