NovostiRS/BiH

Čekajući posao preko Biroa, u Srpskoj samo lani umrlo 558 osoba

0

Čekajući zaposlenje na birou rada u Srpskoj je tokom prošle godine umrlo 558 osoba, a više od 20.000 nezaposlenih na posao čeka duže od deset godina.

Biro

 

Negativan trend iz 2013. godine, u kojoj je 530 osoba umrlo prije nego što je dočekalo posao, nastavljen je i u 2014, kada je zbog smrti sa evidencije Republičkog zavoda za zapošljavanje svakog mjeseca brisano 46 osoba.

Nekvalifikovani radnici, metalci, trgovci, mehaničari, mašinisti, finansijski radnici, ekonomski tehničari i gimnazijalci najduže čekaju na zaposlenje, pa se krajem marta na evidenciji Republičkog zavoda za zapošljavanje nalazilo 20.836 osoba koje posao čekaju duže od deset godina. Statistika pokazuje da će se profesor matematike ili fizike, koji na posao u Srpskoj čekaju u prosjeku tri mjeseca, brže zaposliti od farmaceuta, kome je za pronalazak posla potrebno oko osam mjeseci.

Profesori matematike i fizike, koji posao nalaze u roku od tri mjeseca, u povoljnijem su položaju od njihovih kolega filozofa, sociologa, biologa ili geografa, koji čekajući zaposlenje na evidenciji biroa rada provedu dvije godine.

– Prosječna dužina čekanja na posao zavisi od stepena stručne spreme, zanimanja i potrebe za određenim profilima od strane poslodavca – kažu u Zavodu za zapošljavanje RS i napominju da se situacija znatno razlikuje po opštinama. Objašnjavaju da pojedina zanimanja koja su u većem broju evidentirana u Banjaluci, Bijeljini ili Doboju nisu prisutna na teritorijama manjih opština.

Visokokvalifikovani radnici na posao najduže čekaju u prosjeku dvije godine, radnici sa završenom srednjom stručnom spremom oko šest godina dok kvalifikovani radnici, kao što su metalurzi i mineralozi, posao dočekaju nakon sedam godina provedenih na evidenciji biroa rada.

Poslodavci savjetuju mladima da prilikom izbora zanimanja obavezno uzmu u obzir potrebe na tržištu rada. Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Dragutin Škrebić mladim ljudima savjetuje da se opredjeljuju za proizvodna zanimanja.

– Krajnje je vrijeme da se prestanu školovati administrativni kadrovi koji će radni vijek provesti na birou. Mi koji se bavimo proizvodnjom moramo obavljati prekvalifikacije kadrova po skraćenim postupcima, pa dobijamo nekvalitetan kadar i loše rezultate – istakao je Škrebić.

Na kraju marta ove godine na evidenciji Zavoda za zapošljavanje bila su prijavljena 142.804 nezaposlena, od čega 39.826 mlađih od 30 godina.

 Statistika za 2015. godinu

7.390 zaposlenih

3.995 muškaraca dobilo posao

3.435 žena dobilo posao

15.288 novoprijavljenih

2.181 nezaposleni prima novčanu naknadu

 

Najduže čekaju na posao

Metalurzi i mineralozi   6 godina

Hemijski tehničari         5 godina

Ekonomski tehničari   4 godine i 8 mjeseci

Električari                    4 godine

Novinari i bibliotekari 2 godine

 

Najkraće čekaju na posao

Profesori fizike i matematike 3 mjeseca

Doktori i veterinari 6 mjeseci

Geodeti 7 mjeseci

Diplomirani farmaceuti 8 mjeseci

Profesori njemačkog jezika 10 mjeseci

Izvor:vijesti.in.rs

Zavirite u Titov bunker u Konjicu (GALERIJA)

Previous article

Nakon višečasovnog čekanja u Bugarskoj, Dodik se vraća u Banjaluku

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Novosti