MagazinZanimljivosti

Čeh želi Češku pretvoriti u Srbiju

0

Češki antimuslimanski ekstremista, lider ranijih inicijativa protiv izbjeglica i islama Martin Konvička osnovao je novi politički pokret.

Taj pokret je osnovao sa ciljem da Češku pretvori u Srbiju – da Česi žive dobro i bezbjedno kao Srbi i da izađu iz Evropske unije i NATO. O osnivanju novog političkog pokreta nazvanog “7. republika” Konvička je Čehe obavijestio video porukom na društvenim mrežama i pozdravom iz Mokre Gore u Srbiji koja je njegov novi uzor i inspiracija.

“Pozdravljamo vas iz Srbije, ponosne i bezbjedne zemlje koja nije ni u EU ni u NATO, a koja je istorijski bila, a i sada ponovo jeste, bedem hrišćanske Evrope protiv ekspanzije islama. Kako EU prestaje da bilježi uspjeh, vidi se da je Srbija uspješna i da joj ide dobro.

Tako bi nekako htjeli, naravno bolje, da bude i u našoj zemlji”, kazao je Konvička u video saopštenju o novom političkom pokretu. Konvička, inače profesor na univerzitetu, stručnjak za bube, želi da promjeni Češku po uzoru na Srbiju i nekadašnju 1. republiku, period od sticanja nezavisnosti Čehoslovačke 1918. do sporazuma velikih sila u Minhenu 1938. kada je dat blagoslov Hitlerovoj Njemačkoj za aneksiju Sudeta i rasparčavanje Čehoslovačke u nadi da će to zadovoljiti Hitlerov apetit i da će se žrtvovanjem Čeha i Slovaka izbjeći Drugi svjetski rat u Evropi.

“Nema svrhe popravljati nešto što je toliko pokvareno. Treba zemlju izgraditi iz temelja”, kazao je Konvička. Martin Konvička odgovara pred sudom zbog pretnji muslimanskim izbjeglicama da će ih samljeti u koštanu brašno ako dođu. On je bio lider nekoliko antimuslimanskih i antiizbjegličkih pokreta u Češkoj otkako je 2015. godine izbila migracija kriza, ali iako je izvodio hiljade Čeha na ulice, na regionalnim izborima je doživio debakl.

U svijetu se proslavio kada je 21. avgusta prošle godine na godišnjicu sovjetske invazije i okupacije Čehoslovačke iz 1968. godine izazvao paniku i preplašilo turiste u turističkom srcu Praga gdje je organizovao hepening kako Islamska država okupira Prag. Došli su na kamili i džipu mašući crnom zastavom Islamske države i počeli da pucaju, zbog ćega su turisti i Pražani počeli da bježe, misleći da je teroristički napad pravi.

Glas Srpske/ B92

PRNJAVOR: Od jutros pada kiša – oprez klizavo je!

Previous article

Ispovest Bojane (21) koja je pobedila tumor, a davali su joj 1 ODSTO ŠANSE da preživi: Imala sam osjećaj da polako nestajem (FOTO)

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Magazin