NovostiRS/BiH

Čavić: SNSD sabotira proteste opozicije

0
Бањалука - "Савез за промјене"- конференција за новинаре

Grad Banjaluka nije odobrio korišćenje javne površine na lokaciji parka “Dr Mladen Stojanović” i na Trgu Krajine, gdje je Savez za promjene zakazao održavanje protesta za 14. maj, izjavio je danas predsjednik NDP-a Dragan Čavić.

Бањалука - "Савез за промјене"- конференција за новинаре

Бањалука – “Савез за промјене”- конференција за новинаре

Čavić je novinarima u Banjaluci rekao da je, osim Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske, zvanični zahtjev upućen i Gradu za korišćenje javnih površina, te da je on danas usmeno obaviješten o odbijanju tog zahtjeva.

On je pojasnio da je obrazloženje iz grada bilo to da je “još 19. aprila, na osnovu političkih izjava, SNSD rezervisao Trg Krajine za sve vikende od 14. maja do 5. juna, odnosno da su predvidjeli da održavaju skupove osam dana”.

“Grad je direktno u funkciji političkog i administrativnog sprečavanja skupa koji smo uredno prijavili u skladu sa zakonom i Gradu i MUP-u Srpske. Hoće administrativnim mjerama da nas spriječe da održimo skup ili, u najmanju ruku, da nas onemoguće da tehnički opremimo skup razglasom i drugim tehničkim pomagalima”, smatra Čavić, koji je na čelu štaba Saveza za promjene zaduženog za protestno okupljanje.

Prema njegovim riječima, izmišljenim skupovima nastoji se spriječiti okupljanje u organizaciji stranaka Saveza za promjene.

Čavić je precizirao da je 4. maja dostavljen uredan zahtjev Gradskoj upravi za održavanje skupa u parku “Dr Mladen Stojanović”, ali da je “volšebno 3. maja održavanje skupa najavila Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske za manifestaciju pod nazivom `Njegujmo srpski jezik` za 14. maj, bez preciziranja vremena”.

Čavić je istakao da će “na taj edukativni skup Savez za promjene dovesti desetine hiljada ljudi i da je time Narodna i univerzitetska biblioteka, u skladu sa zakonom, dužna da preuzme odgovornost za obezbjeđenje skupa”.

“Upozoravamo ih da dolazimo da učimo srpski jezik i njegujemo kulturu srpskog jezika i tražimo da preduzmu odgovarajuće mjere u skladu sa zakonom o javnom okljupljanju, jer sada je odgovornost na toj ustanovi”, dodao je Čavić.

On je rekao da će protesta, ipak, biti, a da će maršruta kretanja od parka do Trga Krajine biti poznata kada MUP Srpske dostavi odgovor na ranije podneseni zahtjev.

Čavić je ponovio da je jedini način otkazivanja skupa da predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik podnese ostavku i zakaže vanredne predsjedničke izbore.

Lider NDP-a je dodao da se Savez za promjene neće odazvati najavljenom pozivu predsjednika Srpske za sastanak predstavnika političkih partija iz Srpske.

Potpredsjednik Stranke Napredna Srpska Goran Đorđić rekao je da će protesta, ipak, biti i dodao da “poslije 14. maja više ništa neće biti isto”.

“Bilo bi krajnje vrijeme da MUP ili Gradska uprava jasno kaže šta može, a šta ne može. Ovo nas neće pokolebati, protesta će biti”, rekao je Đorđić.

 srna

Maloljetnik uboden nožem u tuči

Previous article

Dodik prepričao razgovor sa ambasadorom SAD i nasmijao javnost VIDEO

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Novosti