MagazinZanimljivosti

“Brodovi duhovi” godinama pristižu u Japan

0

Drveni brodovi, poznati kao “brodovi duhovi”, za koje se vjeruje da dolaze iz Sjeverne Koreje, i ove godine stižu do obala Japana.

Obalska straža je saopštila da je ove godine stiglo 95 trošnih brodova, u kojima se često nalaze ljudske kosti te ih zato nazivaju “brodovima duhovima”, prenijela je agencija AP.

Prošle godina su na japansku obalu doplovila 104 takva broda, navela je obalska straža i dodala da je na njima ukupno nađeno 30 tijela, kao i 40 preživjelih osoba.

Vjetrovi i jake struje drvene i slabo opremljene ribarske brodove iz Sjeverne Koreje odvedu prema sjevernoj obali Japana, gdje ih svake godine stigne na desetine.

AP navodi da je ovogodišnji porast broja “brodova duhova” možda u vezi sa kampanjom za povećanje ulova ribe u Sjevernoj Koreji, kako bi se povećao izvor proteina za ishranu stanovništva u zemlji koja nastoji da obezbijedi samodovoljnost u snabdijevanju hranom.

Kako bi ispunili uvećane kvote, sjevernokorejski ribari se otiskuju dalje od područja u kojima inače love i rizikuju da povrijede japansku ekskluzivnu ekonomsku zonu koja se pruža 200 milja od obale Japana.

Više od trećine tih brodova ove godine stiglo je do sjevernog japanskog ostrva Hokaido, vjerovatno da bi zaobišli patrole japanske obalske straže.

tanjug

PRNJAVOR: “Pet lampi” fenomen gradske kafane i kluba na jednom kultnom mjestu

Previous article

U POGREŠNO VRIJEME NA POGREŠNOM MJESTU Slaviša iz Doboja, kojeg je usmrtio tramvaj, za sobom ostavio suprugu i dvoje djece

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Magazin