Brnabić: Ne smatram da Hrvati trebaju imati zagarantovano mesto u srpskom parlamentu

Predsjednik Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je u intervjuu za “HRT” u Beogradu da ne misli da bi Hrvati trebalo da imaju zagarantovano poslaničko mjesto u srpskom parlamentu, izrazila nadu da neće biti potrebna arbitraža za rješavanje pitanja granice na Dunavu, kao i spremnost da se prione rješavanju pitanja nestalih te istakla da nije Vučićeva ‘produžena ruka’.

U svom prvom intervjuu za hrvatske medije otkad je postala premijer Srbije, Brnabić je govorila o najvažnijim otvorenim pitanjima između Hrvatske i Srbije – pravima hrvatske manjine u Srbiji, granici i nestalima.

Ona kaže kako nije za to da “svaka nacionalna manjina obvezno dobije po jednog predstavnika u parlamentu.

“Zato što mislim da smo mi razvili mehanizam da na neke druge načine, institucionalne načine u potpunosti zaštitimo pravo i slobode nacionalnih manjina”, kaže Brnabić.

U pogledu granice na Dunavu, ona je izrazila nadu da neće biti potrebna arbitraža te da će dvije zemlje u roku od dvije godine bilateralnim razgovorima uspjeti da pronađu rješenje.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i srpski predsjednik Aleksandar Vučić dogovorili su na nedavnom sastanku u Zagrebu rok od dvije godine za rješavanje tog problema.

Brnabić je kazala da je srpska vlada odredila sastav delegacije za vođenje pregovora o granici s Hrvatskom.

Istakla je i da je zadovoljna učinkovitošću s kojom su dvije vlade počele da rade poslije sastanka i posjeta predsjednika Vučića Hrvatskoj.

Govoreći o nestalima, srpska premijerka izrazila je nadu da će i to pitanje biti riješeno što je moguće prije.

“To je svakako jedno od najtežih i najvažnijih pitanja za porodice tih ljudi, a generalno i za odnose između Hrvatske i Srbije”, istakla je Brnabićeva.

“Nakon sastanka i posete predsjednika Vučića Hrvatskoj, i predsjednik Vučić i predsjednica Grabar-Kitarović imali su sastanke s porodicama nestalih. Drago mi je i da će hrvatski ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković posetiti Beograd 23. marta kada će razgovarati i sa srpskim ministrom pravosuđa Nelom Kuburović i to će biti jedno od pitanja. Verujem da će se to spustiti na nivo radne grupe i da ćemo krenuti raditi na tome da se što pre reši”, rekla je ona.

Za odnos s predsjednikom Vučićem rekla je da je odličan.

“Gledam na taj odnos kao jednu od najvećih snaga Srbije. Puno se konsultujem s predsednikom jer je on čovek za koga mislim da najbolje poznaje Srbiju”, kazala je.

Dodala je da joj ne smetaju prozivke da je ‘produžena ruka’ Aleksandra Vučića.

“Ja znam ko sam i šta sam i rezultati će ostati iza mene”, kazala je.

Istakla je i da Hrvatska i Srbija imaju velike potencijale za zajedničku saradnju koji u ovom trenutku nisu potpuno iskorišteni, što ne znači da ne ide nabolje.

“U 2017. naša ukupna razmena povećana je 14 odsto u odnosu na 2016. i to je dalje malo u odnosu na ono što možemo imati”, zaključila je Ana Brnabić.

(Index.hr)