BalkanNovosti

Brnabić: Ako bude primorana,Srbija će birati EU, a ne Rusiju

0

Ukoliko Srbija bude primorana da bira između bližih veza sa Rusijom i članstva u Evropskoj uniji, odlučiće se za ovo drugo, izjavila je premijerka Srbije Ana Brnabić u intervjuu američkoj novinskoj agenciji Blumberg.

Brnabićeva je rekla da će kao premijerka nastaviti put koji je počeo njen prethodnik, sada predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, da bi pripremila zemlju za članstvo u EU do 2020. kada joj se završava mandat. “EU je tamo gde mi idemo – to je jasno”, rekla je Brnabićeva.

“Mi imamo emotivne veze sa Rusijom zbog tradicije, kulture i vere”, navela je ona i ukazala na to da u Srbiji veliki broj ljudi u potpunosti doživljava Rusiju kao našeg velikog brata, našeg zastitnika. Prema njenim riječima, ova osjećanja se ne mogu zanemariti, “ali naš strateski put je EU”. Podsjećajući da je Vučić odbio da prati odluku Unije da uvede sankcije Rusiji zbog Ukrajine, Blumberg navodi da Brnabićeva nije mogla da potvrdi da li će nastaviti taj stav ukoliko bude ugroženo pristupanje Srbije EU.

“Ne mogu to sada da komentarišem, jer je na Balkanu veoma teško posvetiti se bilo čemu. To je težak region”, rekla je Brnabić, za koju agencija napominje da ne pripada ni jednoj političkoj partiji i da je obrazovana u SAD i Britaniji. Brnabićeva je rekla da postizanje napretka u normalizaciji odnosa sa Prištinom, kako je naveo Blumberg, sada zavisi od toga da Priština odobri neki stepen autonomije Srbima koji žive na sjeveru KiM, a da će na samom kraju biti odlučeno o pitanju statusa.

“Bez obzira da li smo u potpunosti spremni 2020. da se pridružimo EU, to će opet zavisiti od EU da li želi da prihvati nove članice”, rekla je Brnabić. Ona je dodala da nikada nije imala razloga da sumnja da će imati Vučićevu punu podršku za teška pitanja, ali i odriješene ruke da radi šta misli da je najbolje. Na pitanje da li će moći da donosi odluke bez njegovog nadzora, ona je rekla “bila bih iznenađena kada ne bih”.

 

tanjug

BANJALUKA: Povrijeđena trojica banjalučkih policajaca

Previous article

PRNJAVOR: Prvi kupači na novom bazenu u Banji Kulaši /FOTO/

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Balkan