BRISEL UDARA NA SVETU GORU: Predstavnici RPC smatraju da Evropska unija nema prava da menja status Svete Gore

Ruska Pravoslavna Crkva se nada da Grčka neće podleći pritisku koji vrši niz evropskih parlamentaraca i činovnika i da će sačuvati duhovnu tradiciju i istorijski status Atona kao višenacionalnog centra celog pravoslavnog sveta, – prenosi dopisnik portala «Ruski Aton».

Sveta-Gora-Hilandar

Ovo je 5. februara na konferenciji za novinare u MIA «Rosija sevodnja» izjavio predstavnik Odeljenja za spoljašnje crkvene odnose Moskovskog patrijarhata (OSCO) protojerej Igor Jakimčuk.

Odgovarajući na pitanje kako se treba odnositi prema izjavama koje se mogu čuti u Evropskom parlamentu o tome da savremeni status Atona ne odgovara zakonima Evropske unije i da ga treba izmeniti, sveštenik je istakao da je «prilikom ulaska Grčke u Evropsku uniju postojao specijalni dogovor o pitanju statusa Atona».

«Ovo pitanje predstavlja unutrašnju stvar Grčke republike i Evropska unija nema prava da se pravno meša, premda, bezuslovno, svih ovih godina vidimo pritisak koji se vrši na Grčku kako bi status Svete Gore bio promenjen,» – izjavio je rukovodilac sekreterijata za međupravoslavne odnose OSCO RPC.

On je izrazio nadu da «pritisak neće uroditi plodom, jer je Sveta Gora do današnjeg dana sačuvala svoju jedinstvenu duhovnu tradiciju upravo zbog toga to je bila odvojena od života ostalog sveta».

«I ne bismo želeli da izgubimo ovu tradiciju,» – dodao je sveštenik na brifingu koji je upriličen povodom 1000. godišnjice prisustva ruskog monaštva na Svetoj Gori Aton, koja se obeležava 2016. godine.

srbin.info