Brana u Mosulu se može srušiti svake sekunde i prijeti da ubije milion ljudi!

Najveća brana u Iraku bi se mogla srušiti svake sekunde i ubiti milion ljudi, upozorili su inženjeri koji su učestvovali u izgradnji.

Foto

“Brana je u veoma opasnoj situaciji sada”, rekao je Dr Nasrat Adamo, nekadašnji glavni inženjer projekta.

Nadolazeće poplave u martu i aprilu će definitivno dići vodu na alarmantan nivo, povećavajući opterećenje i opasnost da će brana popustiti.

“Moja prognoza je da će brana popustiti u skorijoj budućnosti, ali da li će se to desiti sutra ili sledeći mjesec, ili za godinu dana, niko ne može sigurno reći jer ne znamo u kakvom su stanju temelji”.

Brana, poznata kao Sadamova brana, locirana je na rijeci Tigar i najveća je u Iraku. Po procjenama, u području koje bi bilo zahvaćeno talasom živi blizu 1,5 milion ljudi. Još 6 miliona ljudi bi bilo zahvaćeno poplavama.

 

Dr Adamo je ranije rekao  da brana nikada nije trebala biti izgrađena i da je proces gradnje bio noćna mora. Više od 95 hiljada tona betona je ubrizgano u temelje od 1986. godine pa do okupacije ISIS-a u avgustu 2014. godine. Takođe je rekao da ne zna da li brana može biti spašena jer nije poznato koliko je tačno oštećena.

Njegova zabrinutost je odjeknula i u ambasadi SAD-a u Iraku koja je u nedelju izdala saopštenje da brana prijeti da se uruši bez prethodnog upozorenja. Kako je rečeno, radi se na mogućim načinima evakuacije područja.

Prnjavorski.net