NovostiSvijet

Brana u Mosulu se može srušiti svake sekunde i prijeti da ubije milion ljudi!

0

Najveća brana u Iraku bi se mogla srušiti svake sekunde i ubiti milion ljudi, upozorili su inženjeri koji su učestvovali u izgradnji.

Foto

“Brana je u veoma opasnoj situaciji sada”, rekao je Dr Nasrat Adamo, nekadašnji glavni inženjer projekta.

Nadolazeće poplave u martu i aprilu će definitivno dići vodu na alarmantan nivo, povećavajući opterećenje i opasnost da će brana popustiti.

“Moja prognoza je da će brana popustiti u skorijoj budućnosti, ali da li će se to desiti sutra ili sledeći mjesec, ili za godinu dana, niko ne može sigurno reći jer ne znamo u kakvom su stanju temelji”.

Brana, poznata kao Sadamova brana, locirana je na rijeci Tigar i najveća je u Iraku. Po procjenama, u području koje bi bilo zahvaćeno talasom živi blizu 1,5 milion ljudi. Još 6 miliona ljudi bi bilo zahvaćeno poplavama.

 

Dr Adamo je ranije rekao  da brana nikada nije trebala biti izgrađena i da je proces gradnje bio noćna mora. Više od 95 hiljada tona betona je ubrizgano u temelje od 1986. godine pa do okupacije ISIS-a u avgustu 2014. godine. Takođe je rekao da ne zna da li brana može biti spašena jer nije poznato koliko je tačno oštećena.

Njegova zabrinutost je odjeknula i u ambasadi SAD-a u Iraku koja je u nedelju izdala saopštenje da brana prijeti da se uruši bez prethodnog upozorenja. Kako je rečeno, radi se na mogućim načinima evakuacije područja.

Prnjavorski.net

Nakon što su ubili Arnelu Đogić Muriz Brkić i Avdija Selimović otišli da piju i pjevaju (VIDEO)

Previous article

Evo šta način na koji držite šaku govori o vama

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Novosti