Bračni par iz Zagreba Tuzlanku držao kao robinju: “Krili su me i u poljskom WC-u, radila sam sve što su od mene tražili”

Amir H. (44) i njegova žena Ismeta H. (41), trgovci metalom u Zagrebu, uhapšeni su zbog sumnje da su počinili krivično delo trgovine ljudima, za što im preti od jedne do 10 godina zatvora.

 

Sudija Županijskog suda u Zagrebu odredio im je jednomesečni pritvor zbog opasnosti od ponavljanja (ne)dela i uticaja na svedoke, pišeJutarnji list

Prema prijavi, supružnici su pretvorili život u noćnu moru mladoj Tuzlanki H.O (18).

Amir i Ismeta H., roditelji šestero dece, Tuzlanku su obmanuli da će im biti sluškinja bez naknade, te da će, između ostaloga, da vodi brigu o deci i “radi sve ono što od nje zatraže”.

Prema sumnjama tužioca, oni su je svojim potezima i postupanjima, uz mnoštvo pretnji, vrbovali.  Kako bi je dodatno zastrašili i uslovili kao besplatnu radnu snagu, odveli su je notaru i imenovali za direktora firme koje trguje metalom sa sedištem u Zagrebu, sa osnivačkim kapitalom od 20.000 kuna, na adresi na kojoj je već bila registrovana jedna takva posrnula porodična firma.

–  H. O. je kod notara potpisala svu dokumentaciju, čime je bračni par iskoristio njeno neiskustvo, te poverenje i lakovernost kao i činjenicu da bez njih nema sredstava za život, a ni novca za povratak u BiH. Zaključivši da zavisi od njih, išla je s njima u različite banke te na njihov nagovor, u ulozi novopečenog preduzetnika, otvarala poslovne račune za svoj d.o.o. osnovan 26. septembra 2016. Na osnovu toga, sluškinja bračnog para je u više navrata podizala novac koji je Amir H. uplaćivao, a radilo se o iznosu od 76.000 kuna, i koji mu je onda ona vraćala – navodi se u optužnici.

Kako ih mlada sluškinja ne bi izigrala, Amir je svu dokumentaciju firme, te bankovne kartice i pečat držao kod sebe. Mahinacijama tu nije bio kraj. Supružnici su odveli H. O. i u poslovnice različitih telefonskih operatera gde je sklopila ugovore i preuzela četiri skupocena mobilna telefona, od kojih je jedan bio iPhone 7, a koji su završili u rukama sinova njezinih “dobročinitelja”.

Stvari su se zakomplikovale sredinom novembra prošle godine kada je H. O., zbog nostalgije za domom i momkom, a i zbog straha od nepoznatog, rekla Amiru H. da želi da se vrati u Tuzlu.

– Amir mi je 10. januara rekao da je poslao čoveka u Bosnu da ubije mog momka kojem sam se požalila na situaciju, a Amirova snaja me onda skrivala na nekoliko lokacija, pa čak i u WC u dvorištu kako me policija ne bi pronašla – požalila se policiji H. O., nakon što su supružnici uhapšeni u Zagrebu.

Celu potragu je pokrenuo upravo njen momak iz BiH, koji je 11. januara alarmirao tamošnju policiju i koja je potom digla na noge hrvatske policajce.

Lisice na ruke stavljene su supružnicima 12. januara. Tvrdnje bračnog para su potpuno suprotne priči H. O. Oni negiraju bilo kakvu torturu i loše postupanje, krivicu svaljuju na mladu devojku, tvrdeći da se ona družila u slobodno vreme s njihovim prijateljem, koji ima krivični dosije, i da je na te provode potrošila novac firme na čijem je čelu bila kao direktor od septembra prošle godine.
 Izvor: Jutarnji list