NovostiRS/BiH

Bošnjački akademici Andrića uporedili sa Hitlerom?!

0

U mostarskom Centru za kulturu održana je promocija knjige Rusmira Mahmutćehajića “Andrićevstvo: Protiv etike sjećanja“, na kojoj su srpskog nobelovca uporedili, ni manje ni više, nego sa Hitlerom!

Predstavljači Mahmutćehajićevog djela tvrde kako predstavlja “prvo cjelovito ispitivanje odnosa nacionalističkih, orijetntalistčkih i kulturno rasističkih odnosa Ive Andrića prema Bosni, bosanstvu i bošnjaštvu”.

Usporedba Andrića s Hitlerom Poslanik “multietničkog” SDP-a u Skupštini Hercegovačko-neretvanskog kantona Nerin Dizdar izjavio je kako je “Andrić dekadentnima uvijek označavao samo Turke, muslimane i islam”, ističući da brojni književnici koji ga brane, poput Ivana Lovrenovića i Miljenka Јergovića, “ne žele priznati njegov rasizam”

Navodi i kako ne stoje argumenti da je Andrić bio pametan, pa nije mogao biti nacionalist, jer su “i Adolf Hitler i Dobrica Ćosić i Vojislav Šešelj bili pametni!” Nakon poređenja sa Hitlerom, Dizdar je svoju “argumentaciju” o Andrićevom rasizmu pronašao u njegovoj doktorskoj disertaciji, ističući kako su Andrićeve knjige za rezultat imale “genocid nad Bošnjacima, posebno u Višegradu”.

U prilog tome naveo je i činjenicu da Andrića danas citiraju hrvatski i srpski političari, poput Milorada Dodika, Vojislava Šešelja, Ivana Muse pa čak i bivšeg predsjednika Hrvatske Ive Јosipovića. I drugi učesnici promocije ove “knjige” Andrića su optuživali za “negativan odnos prema muslimanima i Bosni”, a njegovu književnost opisivali kao “veliki antibosanski projekt, velikosrpski projekt, rezultat Nedićevog režima, u kom su dobri Bošnjani prikazani kao remetilački faktor”.

Univerzitetski profesor Vahidin Preljević Andrića je nazvao “fantomskim monstrumom koji je falsifikovao istoriju“, ističući da su njegova djela koristila “u propagandne svrhe tokom rata u BiH”.

Književni teoretičar Sanjin Kordić tvrdi kako su “Andrićevi romani dijelom rasistički, ali je pozivao javnost da ih, ipak, čita i suoči se s njima kroz proces ‘detraumatizacije'“. Publici se na kraju promocije, obratio se i sam autor “knjige”, Rusmir Mahmutćehajić koji je rekao, da “ukoliko bi imao bilo što reći na izlaganja svojih kolega, morao bih napisati novu knjigu, a to bi sigurno bilo o svemirskom pitanju – pitanju Bosne“.

Dnevnik.ba

Francuski sud pušta Haradinaja, Vučić sazvao hitnu sjednicu Vlade Srbije

Previous article

Djevojke i žene, ovo danas morate da uradite ako želite sreću i ljubav

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Novosti