Bosanac kompletnu kuću USTUPIO MEDVEDIMA: “Oni moraju imati kvalitetnu hranu makar ja gladovao”

Ovih dana navršava se punih deset godina otkako je Emin Ljutić iz Gornjeg Vakufa u središnjoj Bosni udomio dva medvedića kojima je majka poginula nagazivši na minu.

 

Emin je Laku i Gvidu othranio, a postali su i svojevrsna atrakcija. Gvido je danas visok dva i po metra i težak preko 400 kilograma, dok je Laka nešto manji i lakši. Eminu su medvedi postali teret pa ih nudi gradovima i tržnim centrima kao atrakciju.Tvrdi da je za deset godina mogao othraniti 10 bikova i zaraditi 150 hiljada maraka.

– Laka je bio bolestan kada sam ga kupio.Odveo sam ga pedijatru da ga pregleda. Kupio mu pempas pelene, davao hranu humanu. Spavao je sa mnom u krevetu punih osam meseci. Naravno, ozdravio je i danas je u odličnoj formi – ispričao je Emin.

Napominje da je za ovih deset godina na njih potrošiona oko 150 hiljada maraka.

– Oni moraju imati kvalitetnu hranu makar ja gladovao. Jedu kukuruz, pšenicu, jabuke, kruške, ribu… Vrlo kvalitetnu hranu. Toliko ih volim da sam do prošle zime spavao u kontejneru, a njima sam dao kompletnu kuću. Međutim, ove zime bile su niske temperature pa sam napustio kontejner i preselio se u vikendicu odakle imam i bolji pogled na svoj azil.Tri godine sam vodio pravnu bitku sa državom da ih ne eutanaziraju. Pobedio sam – govori Emin.

Ima Emin u svome azilu i napuštenih pasa, mačaka, jednoga sokola. Kuja Dila stigla je ranjena u njegov azil nakon što je nagazila na zamku za divljač.

Foto: Srećko Stipović / youtube

– Stigla je kod mene, a noga joj visila samo na kožici. Odrezao sam kožicu, otišao kod veterinara, kupio kreme i mazao. Danas je dobro. Što sam drugo mogao? Veoma me voli Dila. Ovde je i još jedna mala kuja koju je neko stavio u kartonsku kutiju i pustio niz reku Bistricu. Ona je cvilila, a ja sam u po zime ušao u vodu do pojasa da je spasim. Evo je, živa i zdrava. Niko se ne može približiti mojoj vikendici, a da mi ona ne javi – rekao je on i dodao da je Sokola donela Admira iz Udruženja za zaštitu životinja iz Bugojna pre četiri godine.

– Neko ga je ranio. Krilo mu polomljeno, a ostao je i bez kandži. Dakle, ne može loviti. Preuzeo sam ga i hranim ga. Svaki dan on pojede najmanje jedan batak od kokoške. Kada sam pravio računicu o uloženom novcu za ovih 10 godina ispalo je da sam potrošio na medvede oko 150 hiljada maraka. Mogao sam othraniti 10 najboljih bikova. Hraniću ih dok mogu, ali imam i predlog za gradove i tržne centre u BiH. Neka naprave azil ili zoološki vrt pa neka ih smeste tu da budu atrakcija. Mnoga deca, a i odrasli nisu nikada videli medveda. Eto prilike da vide. S obzirom da veliki trgovački centri imaju i svoje kuhinje, hrane ostane i za baciti. To bi medvedima dobro došlo. Jer oni više ne mogu u šumu, u prirodu. Naučeni su da se neko brine o njima – kaže na kraju Emin Ljutić iz Gornjeg Vakufa.

Anadolija