MagazinZdravlje

Bolest se na licu čita

0

Prema kineskoj tradicionalnoj medicini, lice je ogledalo zdravlja, a čelo, nos, brada i obrazi jesu zone koje otkrivaju šta se događa u našim telima.

lice

Prepoznavanjem signala u tih pet zona lica bolest može da se predupredi, otkriva dr Ana Žikić, lekar kineske tradicionalne medicine. Prema školi „pet elemenata”, svaki deo našeg lica odražava različite elemente koji odgovaraju određenim organima. Dijagnoza se postavlja prema odnosu tih elemenata u telu pacijenta. Naredna tumačenja su data prema jednom od najčešće korišćenih sistema u praksi.

ČELO odgovara elementu vatre

Na ovom delu lica očitavaju se problemi sa digestivnim sistemom i srcem. Na čelu se, odozgo nadole, čitaju: bešika, debelo i tanko crevo. Crvenilo, suvoća i pojava kapilara mogu ukazati na slabu detoksikaciju digestivnog trakta, nedostatak tečnosti i preterano konzumiranje alkohola. Crvenilo na čelu može da ukaže na probleme sa srcem, kao i na skorija stresna emocionalna iskustva. Ako diskoloraciju prate lupanje srca, vrtoglavica, nedostatak daha, bol ili trnci u levoj ruci, treba odmah potražiti lekarsku pomoć.

LEVI OBRAZ se vezuje za element drveta

Na levom obrazu se ogledaju problemi sa jetrom i žučnom kesom. Pojava vena, crvenila i osipa mogu da ukazuju na visok krvni pritisak. Problemi u tom delu lica takođe otkrivaju emocionalna uzbuđenja poput ljutnje ili besa, ali ukazuju i na depresiju.

NOS odgovara elementu zemlje

Nos se povezuje sa želucem, slezinom i pankreasom. Pojava bubuljica ili svraba na nosu pokazuje da organizmu nije prijala neka hrana. Previše mitisera može da ukaže na lošu stolicu. Ispucali kapilari i crvenilo u korenu nosa govore o prekomernom uzimanju pića, kafe i čajeva, ali i o stresu i brigama.
Masnoća na nosu ukazuje na osobe sklone prehladama i bronhitisu. Pojava crvenila na donjem delu nosa i kapilari ukazuju na sklonost ka alergijama i respiratornim problemima.

BRADA element vode

Područje brade je povezano s bubrezima, bešikom i reproduktivnim sistemom, uključujući i hormonalni status i žlezde. Tamne mrlje na koži oko usta i brade mogu da ukažu na probleme s bubrezima ili bešikom, a bubuljice oko brade na hormonsku neravnotežu.

DESNI OBRAZ se povezuje sa elementom metala

Na desnom obrazu se mogu očitavati problemi sa plućima i debelim crevom. Akne, ekcem ili lagano crvenilo mogu da predskažu prehladu. Bolesti pluća ili gornjih disajnih puteva mogu da podstaknu vizuelne simptome na desnom obrazu.

Izvor: Alo

Zapalio se “opel” u centru Banjaluke (FOTO)

Previous article

OČAJNIČKE MJERE: Vojnici iz RS zaprijetili masovnim samoubistvom na Dan Republike

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Magazin