MagazinZdravlje

Bol u leđima posljedica evolucije?

0

Bol u leđima, posebno onaj u krstima, veoma je rasprostranjen u svijetu. To je jedna od najčešćih patologija bez obzira na starosnu dob ili način života.

Leđa

Po učestalosti, bol u leđima je odmah poslije standardnih respiratornih infekcija i procjenjuje se da ga je iskusilo oko 80 odsto stanovništva – lumbago, skolioza, hronični ili akutni bol, sve te neželjene pojave, iako bezopasne, mogu da predstavljaju veliki hendikep.

Kako, međutim, objasniti tu epidemiju? Mnogi smatraju da su bolne leđne blokade uzrokovane stresom i modernim načinom života.

Kanadski naučnici, pak, nude drugačije objašnjenje: oni vjeruju da se glavni uzrok ove patologije krije u evoluciji.

U izjavi za sajt “IFL Science”, Kimberli Plomp, paleontolog na “Sajmon Frejzer” Univerzitetu u Vankuveru, kaže da je čovjek vrlo brzo, moguće i previše brzo, prešao sa četvoronožnog na dvonožno kretanje.

Prije oko četiri miliona godina, ljudska vrsta se mahom kretala na dvije noge, ali je tek prije dva milion godina postala isključivo dvonožna.

Iako se ovaj vremenski razmak može učiniti velikim, on je za evoluciju zapravo prilično kratak. Ova brza promjena u načinu kretanja bi tako mogla da objasni rasprostranjenost bola u leđima.

Privilegiju uspravnog hoda plaćamo dakle bolom koji se javlja zbog pritiska tijela na kičmu koja je prvobitno bila prilagođena četvoronožnom kretanju.

Tu teoriju po svemu sudeći potvrdjuju naši rođaci majmuni koji se naizmjenično kreću na četiri i dvije noge, te zato manje pate od bola u leđima.

Tanjug

SAOPŠTENJE KABINETA NAČELNIKA OPŠTINE PRNJAVOR POVODOM ISPADA ODBORNIKA ŠIKANIĆA

Previous article

Pogledajte kako je završena drama zbog dojave o bombi! (VIDEO)

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Magazin