BalkanNovosti

Bogoljub Karić oslobođen, u petak stiže u Beograd

0

Tužilaštvo za organizovani kriminal obustavilo je istragu protiv Bogoljuba Karića povodom osnivanja “Mobtel-a” i omogućavanja preduzećima sa Kipra dobijanje deviznih kredita bez garancija Astra banke.

Protiv Karića, koji je van Srbije od 2006. godine, nedavno je zbog zastarjelosti obustavljen i postupak u Višem tužilaštvu u Beogradu po optužnici iz 2010. kojom se teretio za zloupotrebu službenog položaja, odnosno izvlačenje novca iz “Mobtela”. Njemu i njegovoj porodici sada će morati da bude vraćeno više skupocjenih automobila, kuća, lokala…koji su privremeno bili zapljenjeni tokom istrage i povjereni na čuvanje Direkciji za upravljanje oduzetom imovinom.

U saopštenju Tužilaštva za organizovani kriminal precizira se da je pored Karića obustavljena istraga zbog krivičnog djela zloupotreba položaja odgovornog lica i za Vidomira Parežanina, Pantu Uroševića, Mišu Kuzmanovića i Smilju Mladenović. Istraga je, kako se podsjeća, vođena zbog sumnje da je, u periodu od aprila 1994. godine do februara 1997. godine (djelimično za vrijeme međunarodnih sankcija), tokom osnivanja Preduzeća za mobilne telekomunikacije “Srbija BK PTT doo – Mobtel” i unošenja osnivačkog kapitala, Kariću i preduzeću BK Trade” Inc., suosnivaču “Mobtel-a”, pribavljena protivpravna imovinska korist u iznosu od 21.980.551,98. američkih dolara, na ime razlike između stvarne i lažno prikazane vrijednosti unijete opreme. Istraga je započeta u Okružnom javnom tužilaštva u Beogradu 18. februara 2006. a kasnije ju je preuzelo Tužilaštvo za organizovani kriminal.

Nakon što je preduzelo niz radnji, Tužilaštvo je 2015. godine odbilo kao suvišne prijedloge odbrane za preduzimanje novih dokaznih radnji, poslije čega je sud usvojio žalbe odbrane izjavljene na odluku tužilaštva i naložio ispitivanje većeg broja svjedoka i pribavljanje brojnih materijalnih dokaza. Po preduzimanju navedenih radnji tužilaštvo je u više navrata odbijalo prijedloge odbrane da se odredi novo ekonomsko-finansijsko vještačenje.

Međutim, krajem 2015. godine, odlukom suda tužilaštvu je naloženo da se izvrši dopunsko ekonomsko-finansijsko vještačenje koje treba da uzme u obzir nove okolnosti koje su navedene u Izvještaju DOO „ALFA PROFIT”, iz Moskve, koji je, u međuvremenu, dostavila odbrana, a tiču se procjene vrijednosti troškova koje je imao strani ulagač, „BK Trade” Inc., prilikom isporuke opreme.

Novim vještačenjem je utvrđeno da je prilikom unošenja osnivačkog kapitala u “Mobtel”, odnosno prilikom nabavke i isporučivanja opreme potrebne za izgradnju sistema i rad ovog preduzeća, suosnivač “BK Trade” Inc. imao opravdane troškove na ime transporta opreme iz Švedske i Rusije, carina, osiguranja i druge nužne troškove u navedenom iznosu, koji nisu prikazani prilikom fakturisanja. Iz toga je kako je ukazalo tužilaštvo, proizišao zaključak da nije pribavljena protivpravna imovinska korist.

Tužilaštvo je takođe obustavilo istragu koja je vođena protiv Bogoljuba Karića, Sretena Karića, Olge Erdeljanović i protiv Zorana Karica, Dragomira Karića i Olivere Nedeljković zbog krivičnog djela zloupotreba položaja odgovornog lica. Istraga je u tom slučaju započeta proširenjem već pomenute istrage zbog sumnje da je u periodu od avgusta 1999. godine do oktobra 2000. godine, Bogoljubu Kariću, Sretenu Kariću, Zoranu Kariću, Dragomiru Kariću i Oliveri Nedeljković zloupotrebom novčanih sredstava “Mobtel-a”, koja su se nalazila na računu otvorenom kod “Astra” banke, pribaljena protivpravna imovinska korist, u iznosu koji prelazi 1.500.000 dinara.

Takođe, da je njihovim djelovanjem istovremeno omogućeno jednom broju preduzeća sa Kipra dobijanje deviznih kredita bez garancija. Tužilaštvo je ukazalo da se tokom istrage nije moglo doći do dokumentacije na osnovu koje bi se utvrdile činjenice koje bi potvrdile osnove sumnje da je izvršeno krivično djelo, jer je utvrđeno da je u periodu postupka likvidacije nad “Astra” bankom u prostorijama zapečaćenim od strane suda, u kojima se nalazila dokumentacija, izbio požar u kome je izgorio dio dokumentacije važan za postupak.

Pored toga, i pored više zahtjeva za međunarodnu pravnu pomoć koje je sud, tokom više godina, slao nadležnim organima na Kipru, kiparski organi nisu dostavili dokumentaciju koju je sud tražio, a koja je bila neophodna za utvrđivanje činjenica ključnih za ovaj postupak. Kako saznaju “Večernje novosti”, on bi trebalo u petak da dođe u Beograd.

Tanjug, Večernje novosti

Preglasani poslanici iz Srpske Novaković i Prodanović

Previous article

Novi detalji napada u Berlinu

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Balkan