Bogataši otkrili kako su stekli novac

Skoro svako od nas drugačije definiše uspjeh, ali za većinu je sticanje bogatstva važan činilac.

20161001140738_390071

U svojoj knjizi Džef Haden je podijelio informacije koje je dobio sakupljanjem informacija iz 400 prijava poreza na dohodak od osoba koje su imale najviše bruto prihode. Na taj način otkrio je 400 pojedinaca koji su najviše zaradili u 2009. godini, što je za američku poresku upravu svježa godina.

Iako ovi podaci mogu biti tek jedna varijanta, Spektra grupa, koja je proučila 132.000 Amerikanaca koji su posjedovali više od 25 miliona dolara, iznijela je informacije o tome kako bogataši tvrde da su zaradili svoje pare.

Evo što su rekli da je doprinijelo njihovom uspjehu:

Naporan rad: 87%

Obrazovanje: 78%

Pametno ulaganje: 72%

Rizikovanje: 63%

Štednja: 59%

To što su bili na pravom mjestu u pravo vrijeme: 56%

Sreća: 53%

Vođenje posla: 46%

Pomoć savjetnika: 35%

Nasljedstvo: 30%

Zaključak je da se isplati naporan rad, jer gotovo da se svi bogataši i te kako namučili dok nisu počeli da ubiraju plodove rada u kojima danas uživaju.

Važno je i obrazovanje, bez obzira koliko se mnogi trudili da umanje njegov značaj. Iako moramo da napomenemo da u istraživanju nije napravljena razlika između formalnog obrazovanja i neformalne edukacije. U svakom slučaju, ljudi koji su uspješni ističu koliko je bitno konstantno poboljšavati znanje, sticati različite vještine i iskustva.

Više od polovine ispitanika izjavilo je da ih je preduzimanje rizičnih koraka dovelo do mjesta na kome su danas.

Međutim, trebalo bi da umijete i da zadržite ono što ste zaradili, jer je više od polovine ispitanika napomenulo koliko je bitno štediti.

Plus je ako imate sreće, a ne odmaže ni nasljeđivanje nečeg što vam može biti odskočna daska.

(B92)