Automobilizam

BMW čas – kako se koristi menjač sa dvostrukim kvačilom

0

Nemački premijum proizvođač BMW izbacio je zanimljiv edukativni video o pravilnoj uportebi menjača sa dvostrukim kvačilom (DCT).

BWM ističe da DCT kombinuje najbolje iz dva “suprotstavljena” sveta, automatika i manuelca – automatsku promenu brzina i manuelnu promenu brzina.

DCT je u suštini baziran na manuelnoj transimiji, pa nema konvetrer obrtnog momenta, tako da kada pustite kočnicu, automobil neće početi da se kreće.

Morate postepeno ubrzavati kao kod običnog manuelca, laganim dodavanjem gasa, a jednim dodirom aktivira se “Low Speed Assistant”, koji kada se uključi, ukoliko sklonite stopalo sa pedale za gas i ne kočite, vozilo će nastaviti da se kreće 4-5 km/h.

Vlasnici BMW vozila M performansi su sigurno primetili da njihov automobil nema na menjaču parking opciju. Proizvođač ističe da su želeli da menjač izgleda što približnije manuelnoj transmisiji.

Kako se onda automobil obezbeđuje kada je parkiran? Jednostavno se ubaci u brzinu (D) i ugasi motor. Menjač će automatski prebaciti u parking status.

b92

RG: Novak imao sreće, ali ga čekaju specijalisti za šljaku

Previous article

Onemogućiti Srbima iz BiH i Republike Srpske srpske pasoše: Ozbiljno upozorenje Ešdauna Evropskoj uniji

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.