NovostiRS/BiH

Blokirani računi Uprave za indirektno oporezivanje BiH

0
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ministarstvo finansija Republike Srpske blokiralo je danas sve račune u bankama Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) na osnovu presude Suda BiH kojom je UIO dužna RS da isplati 15 miliona maraka plus kamate.

Radi se o presudi koju je Sud BiH donio 7. maja 2015. godine, a kojom je UIO obavezana da RS isplati 15 miliona KM plus zatezne kamate zbog nezakonite raspodjele prihoda od indirektnih poreza za 2009. i 2010. godinu, otkriva poslovni portal CAPITAL.ba.

Nakon što nisu uspjeli brojni pokušaji da se na sjednici Upravnog odbora UIO BiH dogovori isplata ovog iznosa RS, Ministarstvo finansija je danas blokiralo sve račune UIO, a na osnovu pravosnažnog rješenja o izvršenju koje je donio Sud BiH.

Zanimljivo je da su banke prvobitno odbile da blokiraju račune UIO uz obrazloženje da “rješenje suda nije moglo biti izvršeno, zato što je izvršenje određeno na računima na kojima se nalazi novac koji je izuzet od izvršenja, a u skladu sa važećim propisima”.

Tek nakon što je Pravobranilašto RS, koje zastupa manji bh. entitet, o ovome obavijestilo Agenciju za bankarstvo RS i Agencija reagovala, banke su blokirale račune UIO.

– U konkretnom slučaju Sud BiH je odredio račune na kojim će se provesti izvršenje. Sud je primjenjivao zakone BiH, pa su banke, kao organizacije ovlašćene za sprovođenje konkretnog izvršenja, u obavezi da postupaju po zakonima BiH, imajući pri tom u vidu da je Sud BiH odbio žalbeni navod dužnika da se radi o računima koji su izuzeti od izvršenja – navodi se u dopisu koji je Agencija za bankarstvo RS uputila bankama, a koji je u posjedu CAPITAL-a.

Glavni račun UIO ima u NLB banci, ali su joj blokirani i računi koje ima u drugim bankama.

Republika Srpska je 2011. godine podnijela tužbu protiv UIO, tražeći nadoknadu 52,97 miliona KM zbog raspodjele prihoda prikupljenih od PDV-a za 2009. i 2010. godinu na štetu RS. Nakon što je taj dug isplaćen, RS je povukla tužbu za glavni dug, ali je pred sudom nastavljen postupak za naplatu zatezne kamate u iznosu oko 15 miliona KM.

Suda BiH je presudom od 7. maja 2015. godine obavezao UIO da RS isplati 15 miliona KM sa zakonskim kamatama počev od 18. novembra 2013. godine do dana isplate.

Srpskacaffe

Manje slanine i alkohola u borbi protiv raka

Previous article

DNEVNI HOROSKOP ZA 25. MAJ: Biku preti problem sa zdravljem, a Rak sprema veliko iznenađenje za partnera

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Novosti