Blizanci kojima je Zakerberg ukrao ideju postali prvi bitkoin milijarderi

Blizanci koji su tužili Marka Zakerberga zbog navodne krađe ideje za Fejsbuk teški su više od milijardu američkih dolara nakon što su profitirali od nevjerovatnog skoka elektronske valute.

Prije četiri godine Tajler i Kameron Vinklvos uložili su u bitkoine 11 miliona američkih dolara, a prošle nedjelje njihova vrijednost skočila je za gotovo 10.000 odsto. Vjeruje se da je ovo prvi profit od milijardu dolara ostvaren ulaganjem u bitkoin, što je istorijski trenutak za kontroverznu valutu.

Bitkoin je prošle nedjelje, nakon dvije godine dramatičnog rasta, dostigao vrijednost od 11.395 američkih dolara, uprkos upozorenjima na opasnosti po finansijusku stabilnost i mogućnost zloupotrebe u kriminalne svrhe.

Vjeruje se da su braća Vinklvos prve javne ličnosti koje su, investirajući u bitkoin, zaradile milijardu dolara.

Braća, koja su studirala na Harvardu zajedno sa Zakerbergom, dobili spor protiv Fejsbuka 2008. koji su pokrenuli zato što im je Zakerberg navodno ukrao ideju. Tada su dobili odštetu od 65 miliona američkih dolara, a u martu 2013. uložili su oko 11 miliona dolara u kupovinu oko jedan odsto svjetskih rezervi bitkoina, kada je elektronska valuta vrijedila 120 američkih dolara. Tačan iznos nije poznat, ali vjeruje se da je riječ o oko 100.000 bitkoina, u vrijednosti od preko milijardu američkih dolara.

Poslije spora sa Fejsbukom, blizanci, koji su na Olimpijadi u Pekingu veslali za SAD, posvetili su se preduzetništvu sa bitkoinima, lansirali su vlastitu onlajn berzu i zajednički fond za rizični kapital.

– Nikada nismo prodali nijedan bitkoin, ulažemo na duge staze – izjavio je Kameron Vinklvos prije dvije godine. Tajler Vinklvos, koji kaže da bi valuta mogla da dostigne bilionsku vrijednost, izjavio je prošle godine za londonski Dejli telegraf da je bitkoin “neka vrsta bolje verzije zlata”.

(blic)