BLIC: Da li ste znali da se “adidas” patike proizvode u PRNJAVORU?

od prnjavorski 0

“Adidas” godišnje proizvodi oko 300 miliona pari obuće, a sve evropske poslove obavlja u Derventi i Prnjavoru, u Republici Srpskoj, sa fabrikom “Sanino”.

Proizvodnju u “Saninu” pokrenuo je pre 18 godina Radovan Pazurević sa prijateljima Slovencima, Martinom Žilnikom i Benjaminom Fuginom, u radionici sa 40 radnika u prostorijama srednje škole, a danas zapošljavaju 850 ljudi i postali su partner “Adidasa”, “Majndla”, “Hejksa”, piše portal “Klix”.

 Za “Adidas” proizvode kopačke Copa Mundial, koje se koriste za treninge.

– Usudili smo se da se javimo “Adidasu”, napravili smo 7.500 pari gornjih delova kopački, a oni su rekli da su zadovoljni. Svi odmah pitaju za cenu, a naša im je bila prihvatljiva. Bili smo povoljniji u odnosu na okruženje u tom momentu – priča direktor “Sanina” Radovan Pazurević.

Količinu proizvedenih pari su vremenom povećali i stigli su do preko 800.000 pari godišnje.

Za dobro odrađen posao vrlo brzo su počela da stižu i priznanja. Jedno od njih je i Adidasova zlatna kopačka, koja je stigla 2003. godine, nakon isporučenih milion pari kopački. Pre godinu dana, broj proizvedenih pari iznosio je 10 miliona.

Direktor “Sanina” navodi da su se specijalizovali i za vojnu i zaštitnu obuću.

– Radimo s firmama “Majndl” i “Hejks” iz Nemačke, a za jednu austrijsku firmu proizvodimo cipele za svakodnevnu upotrebu. Na godišnjem nivou proizvodemo više od milion i 650.000 pari. Od tog broj 150.000 je gotovog proizvoda, a ostalo su gornji delovi koje partneri završavaju u svojim pogonima – objašnjava on.

Pazurević dodaje da žele da razvijaju i vlastitu proizvodnju, ali da na tržištu BiH nemaju dovoljno kvalifikovanih radnika, kao ni proizvođača repromaterijala za obuću.

blic.rs

Komentariši

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>