NovostiRS/BiH

Bivši golman Željezničara optužen za podršku ISIL-u

0

Na Sudu u Minhenu danas počinje proces protiv trojice optuženih muškaraca, osumnjičenih za podršku teroristima u Siriji.

Priča je počela 2013. godine kada je bavarski selefijski propovjednik Izudin J., zajedno s dvojicom muškaraca, postao logističar terorista u Siriji. Prema navodima tužioca u Minhenu, ova trojka je dostavljala džipove i ambulantna vozila terorističkoj grupi Junud al-Sham (“Sirijski vojnici”).

Prvooptuženi Izudin J. rođen je 1983. u Tuzli, studirao je na prestižnom kairskom univerzitetu Al-Azhar a dugo živi na jugu Njemačke. Osim “vatrenih govora podrške ISIL-u” sigurnosne službe su otkrile da je u džamijama prikupljao donacije za terorističke grupe.

Njemački mediji navode procjene tamošnjih bezbjednosnih službi da je Izudin K. imao izuzetnu “moć ubjeđivanja” pa je uspio zavesti dvojicu saučesnika – Emila K. (30) iz BiH i  Mehdija D. (38) sa Kosova – s kojima se našao na optuženičkoj klupi, prenosi radiosarajevo.ba.

Posebno je zanimljiv Emil K. koga njemački mediji opisuju kao “30-godišnjeg bosanskohercegovačkog fudbalera”. Zapravo je riječ o Emilu Kajgani, golmanu rođenom 1987. godine u Foči koji je branio za mlađe kategorije Željezničara prije nego se 2007. otisnuo u Njemačku.

Osim za drugi tim Greuther Fürtha, branio je i za SpVgg Weiden, KFC Uerdingen i ASV Neumarkt. Mediji navode da je tokom sportske karijere došao u kontakt sa selefistima koji su ga zaveli.

Već sada je jasno da će tužilaštvo imati izvjesnog razumijevanja za Emila Kajganu i Mehdija D. što pokazuje činjenica da im je dozvoljeno da se brane sa slobode. Zakazana su 24 procesna dana suđenja.

radio sarajevo

Banda tinejdžera u Brazilu uživo emitovala svoju smrt na Facebooku

Previous article

Krvava tuča ispred banjalučkog noćnog kluba: “Skočio sam u Vrbas da se spasim”

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Novosti