Bivši golman Željezničara optužen za podršku ISIL-u

od prnjavorski 0

Na Sudu u Minhenu danas počinje proces protiv trojice optuženih muškaraca, osumnjičenih za podršku teroristima u Siriji.

Priča je počela 2013. godine kada je bavarski selefijski propovjednik Izudin J., zajedno s dvojicom muškaraca, postao logističar terorista u Siriji. Prema navodima tužioca u Minhenu, ova trojka je dostavljala džipove i ambulantna vozila terorističkoj grupi Junud al-Sham (“Sirijski vojnici”).

Prvooptuženi Izudin J. rođen je 1983. u Tuzli, studirao je na prestižnom kairskom univerzitetu Al-Azhar a dugo živi na jugu Njemačke. Osim “vatrenih govora podrške ISIL-u” sigurnosne službe su otkrile da je u džamijama prikupljao donacije za terorističke grupe.

Njemački mediji navode procjene tamošnjih bezbjednosnih službi da je Izudin K. imao izuzetnu “moć ubjeđivanja” pa je uspio zavesti dvojicu saučesnika – Emila K. (30) iz BiH i  Mehdija D. (38) sa Kosova – s kojima se našao na optuženičkoj klupi, prenosi radiosarajevo.ba.

Posebno je zanimljiv Emil K. koga njemački mediji opisuju kao “30-godišnjeg bosanskohercegovačkog fudbalera”. Zapravo je riječ o Emilu Kajgani, golmanu rođenom 1987. godine u Foči koji je branio za mlađe kategorije Željezničara prije nego se 2007. otisnuo u Njemačku.

Osim za drugi tim Greuther Fürtha, branio je i za SpVgg Weiden, KFC Uerdingen i ASV Neumarkt. Mediji navode da je tokom sportske karijere došao u kontakt sa selefistima koji su ga zaveli.

Već sada je jasno da će tužilaštvo imati izvjesnog razumijevanja za Emila Kajganu i Mehdija D. što pokazuje činjenica da im je dozvoljeno da se brane sa slobode. Zakazana su 24 procesna dana suđenja.

radio sarajevo

Komentariši

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>