ITMagazin

Bitcoin milijarder kreirao robotsko odijelo doktor Octopus za hipermobilnog dječaka

0

Tinejdžer Eric Finman, Bitcoin milijarder, iskoristio je svoje bogatstvo kako bi finansirao kreiranje robotskog odijela za dječaka s poteškoćama u kretanju. I to nije riječ o bilo kakvom odijelu, već protetičkom izumu koji izgleda poput Marvelovog lika doktor Octopus.

Finman je počeo investirati u kriptovalute kad je imao 12 godina. Uložio je 1.000 dolara koje je dobio od svoje bake u novčanik za kriptovalute i rekao svojim roditeljima kako će biti milioner dok ne napuni 18 godina. Danas, s 19 godina, Finman ima nekoliko miliona dolara u Bitcoinima u svom novčaniku i kaže kako želi da svijet postane bolje mjesto.

Na pitanje zašto je dobra ideja potrošiti ogroman novac na razvoj robotskog odijela s četiri ruke, Finman se prisjetio svog djetinjstva.

“Mnogo su me zanimali roboti dok sam odrastao. Svoju prvu robotsku opremu dobio sam s tri godine. Obožavao sam je, ali kad sam krenuo u školu, dočekala su me ružna iskustva. Učitelji su bili veoma okrutni prema meni i ismijavali su me zbog toga što sam toliko volio robote”, kazao je Finman.

Međutim, on je poslije počeo raditi veoma zaimljive projekte od kojih je zarađivao novac. Počeo se družiti s desetogodišnjim dječakom Aristouom koji je želio kreirati život doktora Octopusa zbog njegove životne situacije.

Finmanu nije dugo trebalo da se odluči ispuniti Aristouovu želju. Prihvatio se posla i uz pomoć nekoliko inžinjera kreirao robotsko odijelo doktora Octopusa. Međutim, on neće stati na ovome jer već razmišlja o kreiranju protetičkog odijela Iron Man.

Aristou ima probleme s hipermobilnošću. Odijelo doktora Octopusa, koje je napravljeno za njega, pomaže mu u kretanju zbog čega Finman razmišlja o razvoju sličnih odijela u medicinske svrhe.

SO Prnjavor: Usvojen izvještaj o radu načelnika za 2017. godinu

Previous article

TOMAŠ I SIMIĆ ČESTITALI RAMAZANSKI BAJRAM

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in IT