BIRO IZGUBIO SMISAO POSTOJANJA: Posao se traži klikom miša

Potraga za radnim mjestom u većini slučajeva se preselila na internet, o čemu govori i sve veća posjećenost virtuelnih sajmova zapošljavanja, a osnovni razlozi za to su, kako kažu nezaposleni i stručnjaci, neefikasnost zavoda za zapošljavanje preko kojih je malo ko dobio zaposlenje. Takođe, razlozi su i lak pristup ponudi poslova koji je moguć klikom miša u bilo koje doba dana ili noći, te mnogi drugi.

bf62e-biro-izgubio-smisao

“Poseta našem online sajmu iz godine u godinu beleži rast, tako da je tokom 2015. bilo 256.000 poseta, a za proteklih šest godina ta brojka se popela na 1.100.000. Za razliku od sajmova u fizičkom svetu, na online sajmu posetioci ponude za posao pregledaju iz svojih domova u bilo koje doba trajanja sajma. Pri tome poslodavci isto internet vide kao glavni kanal za dolazak do potencijalnih zaposlenih”, kazala je za “Nezavisne” Tatjana Vidaković, portparol internet sajta Infosotud, jednog od organizatora 7. online regionalnog sajma zapošljavanja, koji je u toku. U prilog tome govori podatak da se i broj oglasa tokom online sajma iz godine u godinu uvećava.

“Smisao biroa za zapošljavanje se izgubio, biro više ne obavlja funkciju zbog kojeg je i osnovan. Danas malo ljudi preko biroa nađe posao, a poslodavci su izgubili vjeru da će preko njih naći radnika, a sam radnik ni ne očekuje uopšte da će mu biro naći posao, već je tu samo da bi ostvario socijalnu zaštitu”, kazao je Predrag Duduković, ekonomski analitičar iz Udruženja SWOT. On kaže da su krivci za ovakvu situaciju i jedni i drugi – zavodi za zapošljavanje što ne rade svoj posao kako treba, a poslodavci jer će radnika prije primiti na preporuku nego tražiti zvaničnim kanalima. Prema evidenciji biroa za zapošljavanje, broj registrovanih nezaposlenih u RS iznosi 135.690.

Inače, najveći regionalni internet sajam u fokus je ove godine stavio kandidate bez radnog iskustva. “Zbog toga će poslodavci i obrazovne institucije, osim oglasa za posao i obuke, ponuditi i veliki broj programa prakse svim zainteresovanim posetiocima”, kazala je Vidakovićeva. Tokom sajma, koji traje do 26. oktobra, biće organizovano i veliko regionalno istraživanje trendova na tržištu rada s uporednom analizom stanja u sve tri zemlje.

(NEZAVISNE)