MagazinŽivot i stil

Bila je očajna zbog smrti supruga: Sačuvala je njegovu spermu kako bi zatrudnela i evo šta se dogodilo!

0

Priča koja sledi je o ženi iz Njujorka koja je donela nesvakidašnju odluku zbog želje da ima dete sa čovekom kojeg voli, a kojeg je izgubila. Procedura uz pomoć koje je zatrudnela i postala mama je medicinski prihvaćena, ali je čak i lekari zovu neobičnom metodom.

Odluku je donala 2004. nakon što je njen suprug iznenada preminuo zbog problema sa srcem. Bila je očajna u tim trenucima, ali je smogla snage da posluša savet lekara iz bolnice na Menhetnu i donira organe pokojnog supruga. Ubrzo im je saopštila i svoju želju: odlučila je da sačuva spremu svog muža i da pokuša da zatrudni vantelesnom oplodnjom.

“Imala sam pravo na to jer je on bio moj suprug, ja sam bila njegova žena i znam da bi i on želeo ovo”, ispričala je za “Njujork post” žena koja je želela da ostane anonimna.

Istakla je da su ona i njen muž dve i po godine pokušavali da dobiju dete,a da ona nije htela da propusti doslovno poslednju šansu za to.

Uspela je u svojoj nameri i dobila je sina kojem je posle 10 godina saopštila kako je došao na svet.

“Bio je veoma uzbuđen i dirnut. Mnogo mu znači što smo se njegov otac i ja toliko voleli da sam bila spremna da uradim ovako veliku stvar za njega”, istakla je.

U sinu danas prepoznaje supruga. Duhovito je poručila da je mladić od oca nasledio loše osobine (za nju tako divne osobine).

SVEGA DESETAK MALIČANA U AMERICI ZAČETO NA OVAJ NAČIN

Iako je nauka stvorila mogućnost da se deca rađaju na ovakav način, svaki slučaj poput iskustva žene iz Njujorka i dalje je retkost. I smatra se malim čudom koji se isprati velikim medijskim interesovanjem.

Pored dečaka koji je rođen na Menhetnu, jednim takvim čudesnim detetom smatra se i devojčica Anđelina Lui, koja se rodila pre dve nedelje u Bruklinu, čak dve godine nakon što je njen otac, oficir u njujorkškoj policiji, upucan na poslu.

Roditelji ove devojčice, Čen i Venjian Liu, bili su samo dva meseca u braku, ali su već uveliko planirali potomstvo. Mama Čen je nakon pogibije supruga u decembru 2014. ostvarila njihove planove.

Anđelina je danas jedno od desetoro dece u SAD koje je začeto nesvakidašnjim procesom.

“Veoma je retko ovakva upotreba spreme”, rekao je dr Piter Šlegel, urolog u bolnici “New York-Pres­byteria”, koji je učestvovao u kreiranju pravilnika ove metode u ustanovi u kojoj radi, a koji je poručio da je na njoj posle 1990. obavljeno svega nekoliko zahvata ove vrste.

Kako je istakao, pravilnik dozvoljava uzimanje spreme zbog kasnije olodnje jajne ćelije, 24 sata nakon smrti (dešava se u pojedinim slučajevima da zahtev traži i muškarac koji nije životno ugrožen).

Važno je istaći da pravlnik zdravstvene zaštite ne nalaže da se žena nužno pita da li želi ili ne da sačuva spermatozoide svog supruga. To se dešava isključivo na njen zahtev (nisu retki slučajevi ni da se sperma uzme, a da se ne iskoristi).

Istorija zasad neobičnih procedura počela je 1980. kada je Alan Kranston iz Kalifornije tražio da se zamrznu spermatozoide njegovog sina koji je poginuo u saobraćajnoj nesreći. To je i učinjeno, ali oni nisu nikada upotrebljeni.

A prvi uspešan slučaj začeća desio se 1999 (nakon što je jedna žena uzela spremu svog muža u poslednjem trenutku – dok je on bio u mrtvačnici).

ETIKA U CELOJ PRIČI

Sve pomenute priče postavljaju pitanje da li su ovakve procedure po pravilima etike ili ne. Dr Danijel Vilijams, urolog iz Viskinsina, istakao je da ovaj oblik začeća još nije regulisan državnim zakonima, niti je dopušten niti je zabranjen.

Prema njegovom mišljenju, želja muškarca, budućeg oca, mora da bude uključena u ceo proces na vreme.

Napomenuo je da u bolnici u kojoj on radi za obavljanje proceudre neohodna saglasnost muškarca koju on, dok je živ, daje pismenom potvrdom.

J.I./J.M.

DIREKTOR “MERCEDESA” PREDVIĐA BUDUĆNOST “Nećemo imati vozačke, živećemo 100 godina i sami ćemo praviti SVOJE CIPELE”

Previous article

PRNJAVOR: Nevrijeme uz obilnu kišu i grad

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Magazin