Bik od dvije tone atrakcija novosadskog sajma

Jedna od najvećih atrakcija ovogodišnjeg Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu je bik Kokan, gorostas od dvije tone. Ova životinja velikih gabarita teži, prema objavljenoj specifikaciji, u sajamskoj hali gdje su izložena goveda, tačno 1.980 kilograma.

Vlasnik petogodišnjeg bika je Nenad Nikolić iz sela Batinac u opštini Ćuprije, koji kaže da je, bez obzira na veličinu, Kokan izuzetno miroljubiva i umiljata životinja. To je potvrdila i činjenica da je Kokan pokušavao da umakne od bliceva fotoaparata i telefonskih kamera kojima su ga fotografisali posjetioci, sve se krijući iza Rundova, svog mlađeg i lakšeg rođaka iz štale.

“U poslednje tri godine Kokan služi samo za izložbu. Mogao bi da se koristi i za veštačku oplodnju, ali nema zainteresovanih za kupovinu semena, pa ga i ne koristimo u te svrhe”, kaže Nikolić, dodajući da dnevno pojede oko 15 kilograma koncentrata i sijena.

Nenadov sin, dvanaestogodišnji Stefan, kaže da je ovaj div među bikovima omiljen i u porodici Nikolić baš zbog svog karaktera. Ipak velika kilaža odrazila se na probleme sa nogama pa je sa suzama u očima Stefan dočekao vijest da je na današnjoj aukciji njegov ljubimac iz štale dobio novog vlasnika za 4.650 evra i da će se odseliti u Čačak.

Uz Kokana, Nikolići su izložili još dva bika impoznatnih gabarita i kilaže – trogodišnjeg Rundova, teškog 1.440 kilograma i najmlađeg Tajsona koji sa 22 mjeseca teži 1.030 kilograma. Nakon današnje licitacije Rundov je preuzeo titulu najvećeg i najtežeg u farmi “Džonson”, kako su Nikolići nazvali svoje poljoprivredno gazdinstvo.

 

anadolia