BiH – nova arena za sukobljavanje Rusije i Zapada

Nova arena za sukobljavanje između Rusije i Zapada postala je Bosna i Hercegovina, piše današnji “Komersant”.

bih-zastava

List navodi da je Moskva podržala održavanje referenduma u Republici Srpskoj koji bi značio faktički izlazak iz sistema pravosuđa BiH, a da na Zapadu to vide kao korak u pravcu otcjepljenja RS, kako bi se omogućilo pristupanje EU i NATO.

Moskva je stala u zaštitu bosanskih Srba”, piše “Komersant”, citirajući ambasadora Rusije u BiH Pjotra Ivancova da niko nema pravo da ignoriše odluku parlamenta RS.

Pitanje referenduma u Republici Srpskoj je već drugo ozbiljno razmimoilaženje između Rusije i Zapada kada je riječ o Bosni, navodi “Komersant”, podsjetivši da je početkom jula Rusija uložila veto na nacrt britanske rezolucije o Srebrenici.

Ta razmimoilaženja su pokazatelj dubokih razlika između Rusije i Zapada po pitanju Bosne. U Briselu i Vašingtonu podržavaju integraciju zemlje u EU i NATO, te sa tim ciljem na umu pokušavaju da povećaju njenu funkcionalnost, a u Moskvi ne gledaju sa odobravanjem na evroaltlantske perspektive BiH i insistiraju na čvrstom poštovanju Dejtonskog sporazuma.

Imajući to u vidu, stručnjaci smatraju da je logična podrška Moskve predsedniku RS, ali da ona nije nesporna.

“Komersant” navodi da je Dodik već desetak puta prijetio da će sprovesti referendum, uključujuči i onaj o izlasku iz Bosne, ali da od toga nije bilo ništa.

Dodik, takođe, ne može da djeluje, a da se ne osvrne na “starijeg brata” tj. Beograd.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić, koji se zalaže za integraciju sa EU,posavjetovao mu je da još jednom razmotri odluku o referendumu, podsjećamoskovski dnevnik. tanjug