Bicikl za marku uskoro i u Banjaluci!

Već ove jeseni, Banjaluka bi mogla da ima sistem “daš marku – dobiješ bicikl”.

150 hiljada maraka biće utrošeno da grad na Vrbasu uvede “Bajk šering”. Gradska uprava planira da izađe u susret turistima, ali i Banjalučanima koji češće žele da koriste dvotočkaše.

Tačan model i cijenu iznajmljivanja, još ne znaju.

Po jednom “Bajk šering” modelu korisnici bi unijeli svoj broj, a zatim i šifru bicikla koji žele da voze. Nakon toga, dvotočkaš bi im bio spreman za upotrebu.

Za početak, 30 bicikala će biti raspoređeno na četiri terminala. Vozači će se moći registrovati na samom terminalu, ali i uz pomoć mobilne aplikacije. Bicikala će, možda, biti i više, ako bude para u gradskoj kasi.

“Radi se o četiri lokacije, jedna lokacija biće u centru grada. Tri lokacije će zavisiće od naše procjene. Neke lokacije već imamo osmišljene, da li će to biti Kampus, da li će to biti studentski dom, da li će to biti centar Obilićeva – to ćemo vidjeti”, navodi Slavko Davidović, šef Odsjeka za saobraćaj Grada Banjaluka.

Čini se da su i u gradu konačno postali svjesni da je sve više biciklista na ulicama najvećeg grada Srpske. Ipak, često su primorani da voze trotoarom, pa se svi nadaju i novim stazama.

Građani koje zatičemo u vožnji biciklom kažu – treba nam još prostora, da se ne sudaramo s pješacima ili bježimo od automobila.

Tender koji je raspisala Banjaluka trajaće do 14. avgusta. Ponuđači treba da obezbijede opremu, bicikle i softver za iznajmljivanje. Najdalje do kraja godine, Banjaluka bi trebalo da se pridruži svjetskoj zajednici gradova koji “dijele” bicikle.

atv