Bh. isprava “najslabija” u bivšoj Jugoslaviji

Bosna i Hercegovina je 2016. godinu počela sa 94 zemlje u koje su njeni građani mogli ući bez viza, a završila sa pet više slobodnih teritorija za putovanja, to jest 99, pokazuju podaci Passport indexa, globalne stranice koja vrednuje putne isprave.

Ipak i taj napredak bh. pasoš nije pomakao sa začelja zemalja regiona, tako da je ovaj plavi pasoš jači jedino od albanskog. BiH 46. poziciju na globalnom nivou dijeli sa Palauom i Mikronezijom, dok su pasoši zemalja kao što su Antigva i Barbuda, Trinidad i Tobago, Tajvan, Vanutu, Samoa i Gvatemala daleko bolje rangirani od bosanskohercegovačkog. Veliki problem bh. pasošu je u prvim godinama nakon ukidanja viza za odlaske u zemlje Evroposke unije sigurno napravio i povećan broj lažnih azilanata koji su trbuhom za kruhom odlazili u razvijenije zemlje.

Ipak, krivica za ovako loš plasman se ne može tražiti u tome jer je taj problem riješen poslije određenog vremena. Samir Rizvo, pomoćnik ministra u Ministarstvu bezbjednosti BiH  Sektor za međunarodnu saradnju i evropske integracije, kazao je kako to nije loša pozicija s obzirom na to da bh. građani mogu slobodno putovati u polovinu zemalja svijeta. “Naravno, uvijek može bolje i više i na tome se radi.

Ali mora se naglasiti da to ne zavisi samo od naših državnika, već i od drugih zemalja. Mi tražimo, insistiramo, kontaktiramo ljude, ali ako neko isključivo ne želi da nam odobri bezvizni režim, mi tu malo toga možemo učiniti”, kaže Rizvo, koji je dodao da je među zemljama za koje je bh. građanima potrebna viza najveći broj afričkih i drugih mahom neatraktivnih zemalja. “Ono što bi nam najviše valjalo su Velika Britanija i Amerika, ali nažalost tu ništa nije do nas”, govori on.

Što se tiče zemalja regiona, hrvatski se pasoš nalazi na relativno visokom 14. mjestu sa 143 zemlje za koje im ne treba viza, Srbija je na 37. mjestu (111), Makedonija na 41. poziciji (106). S druge strane, njemački putnici vlasnici su najjačeg pasoša na svijetu i mogu posjetiti najviše zemalja bez vize, odnosno 157. Njemački pasoš slijede švedski i singapurski, koji dijele drugo mjesto liste. Na trećem mjestu su Velika Britanija, Danska, Finska, Španija, Švajcarska, Norveška i Sjedinjene Američke Države.

Na dnu liste nalazi se Avganistan. Stanovnici te ratom razorene azijske zemlje bez vize mogu samo u tri zemlje: Haiti, Mikroneziju i Sveti Vinsent i Grenadu. Pri dnu su i Etiopija, Somalija, Sirija i Irak. Ono što je još zanimljivo je da se svi pasoši izrađuju u samo četiri boje, crvena, plava, crna i zelena. Apsolutno dominante su crvena i plava boja koju nose po 70 zemalja. Stručnjaci ističu da se zemlje odlučuju za određenu boju na osnovu određenih istorijskih, vjerskih, geografskih i političkih motiva.

nezavsine