Bh. Hrvati u EU i s ličnom kartom

Hrvati i ostali građani BiH s hrvatskim državljanstvom nakon stupanja na snagu izmjena Zakona o ličnoj karti Hrvatske, koji se trenutno nalazi u proceduri, u EU će moći putovati i s ličnom kartom, pišu Nezavisne novine.

Capture_licna

U obrazloženju zakona se navodi da će lična karta moći da služi i kao putna isprava za putovanja u pojedine zemlje koje dozvoljavaju da se na njihovu teritoriju ulazi s tom vrstom isprave.

Kako prenose hrvatski mediji, hrvatskim državljanima koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj u ličnu kartu će biti upisivan podatak o njihovom prebivalištu u inostranstvu, i to prema podacima o prebivalištu ispisanim u javnom dokumentu koji im je izdalo nadležno tijelo države u kojoj imaju prijavljeno prebivalište ili odobren boravak.

Naveli su da toj kategoriji hrvatskih državljana hrvatska lična karta neće služiti kao dokaz njihovog prebivališta, s obzirom na to da je hrvatsko prebivalište hrvatskim državljanima van Hrvatske ukinuto.

Navedeno je da će nakon stupanja zakona na snagu svaki hrvatski državljanin koji nema prebivalište u Hrvatskoj zahtjev za izdavanje lične karte moći podnijeti u najbližoj policijskoj stanici u Hrvatskoj.

Naveli su da će biti potrebno priložiti jednu fotografiju koja vjerno prikazuje lice koje podnosi zahtjev, te raniju ličnu kartu ili neki drugi identifikacioni dokument kojim se može dokazati njegov identitet.

Podsjećamo da je nakon izmjena propisa o prebivalištu oko 260.000 hrvatskih državljana ostalo bez prebivališta zato što ne žive na teritoriji te zemlje.

nezavisne.com