Bh. državljanin nevin proveo godinu dana u ruskom zatvoru

Mujo Musić, državljanin Bosne i Hercegovine koji je godinu dana proveo u pritvoru u ruskom gradu Kazanju, Republika Tatarstan, pušten je na slobodu.

Kako nam je Musić kazao u petak, sud je utvrdio da on nije kriv niti da je na bilo koji način mogao učestvovati u tuči koja se dogodila skoro osam kilometara od mjesta gdje je on u tom trenutku bio.

Ovaj bh. državljanin, koji je bio zaposlen u Rusiji, osumnjičen je da je učestvovao u tuči i za nanošenje tjelesnih povreda, iako je sve vrijeme tvrdio da ništa ne zna o tome. Ruski zakon kaže da se osumnjičena osoba u pritvoru može držati i do godinu dana.

Pored činjenice da je godinu dana nevin proveo u zatvoru, Musićev slučaj je bio karakterističan i po tome što je njegova porodica to vrijeme tvrdila da im je uskraćena pomoć od strane bh. ambasade u Rusiji. Kako ističu članovi njegove porodice, jedinu pomoć dobili su od “Nezavisnih”, koje su objavljivale priču o ovom slučaju.

Nezavisne novine pomogle Musiću

“Dočekasmo i mi da pravda pobijedi, i to bez pomoći Bosne i Hercegovine i njene ambasade. Jedinu pomoć smo imali iz ‘Nezavisnih’, koje su pratile moj slučaj”, kazao je Mujo Musić, odmah poslije potpisivanja papira o otpustu i izlaska iz zatvora.

Ističe da su ga predstavnici Ambasade posjetili samo jednom u pritvoru.

U bh. ambasadi su ranije negirali pritužbe od strane porodice i rekli da su preduzeli sve u okviru svojih ovlaštenja.

“Nadležni djelatnici uvijek su se profesionalno odnosili prema porodici”, izjavili su ranije iz bh. ambasade.

Musić kaže da mu je u zatvoru bilo veoma teško. Pamtiće malu ćeliju sa 12 kreveta i 29 zatvorenika smještenih u zgradi izgrađenoj u doba Staljina, te hladnoću kakva samo ruska zima može da bude.

“Ne može se to opisati, stranac u ruskom zatvoru. Sreća samo što odlično vladam ruskim jezikom, ali ne bih poželio nikome da ovo preživi”, ističe Musić.

Njegov otac Ramiz kaže da je sada najsrećniji čovjek na svijetu jer mu je sin opet ugledao slobodu.

Musić kaže da na ovome neće stati, već će uz pomoć i konsultacije dva advokata čitav slučaj iznijeti pred Međunarodnim sudom za pravdu.