Bez panike: Ako ste se zaglavili u snijegu, imamo rješenje za vas

Jedna od noćnih mora svakog vozača je zaglaviti u snijegu.

Car stuck in snow

Najbitnije je ne paničariti bez obzira u kakvom se nevremenu nalazite. Ostanite pribrani i sjetite se da uvijek možete nazvati obližnji servis.

Slijedite ova uputstva ako se ne možete izvući iz snijega:

Nemojte vrtjeti gume u snijegu. Tako se možete još više zakopati u snijeg. Umjesto toga, ubacite u najnižu brzinu i polako se pokušajte micati naprijed-nazad dok ne prijeđete snježne prepreke oko sebe.

Ako to ne uspije, pospite malo soli po gumama i oko njih koje biste trebali držati u svojoj kutiji za hitne situacije.

Sredstva za odmrzavanje ili pranje stakla takođe mogu pomoći kako bi otopila snijeg oko guma, ali ona se savjetuju tek kada ništa drugo ne uspije.

Nazovite 112 ako je riječ o hitnoj situaciji ili ako se ne osjećate sigurno. Oni će vas prespojiti sa službom koja vam može pomoći ili vas savjetovati što možete činiti dalje.

Ako nije riječ o hitnom slučaju i ne uspijevate se nikako izvući, pozovite obližnji vučni servis koji će vas izvući iz snijega.

Stavite trokut da vas drugi vozači primjete na vrijeme.

Očistite sav snijeg i led s auspuha kako gasovi ne bi ulazili u auto.

Ostanite u autu dok pomoć ne stigne. Ugasite motor i palite ga svakih 10 minuta kako biste zadržali toplinu i malo ugrijali i sebe i auto.

Hodanje po dubokom snijegu ili sniježnoj oluji ili buri nije pametno jer time riskirate da se izgubite, smrznete ili da vas udari drugi vozač koji vas zbog vremenskih uslova neće uočiti na vrijeme.

Izvor: ATV

Ad

You might also like

Komentariši