NovostiRS/BiH

Bez konkursa u javni sektor zaposlila sestru i još šest osoba, pa kažnjena sa 2.500 KM

0

Belma Baždar je, dok je obavljala funkciju v. d. direktora JU “Centar za socijalni rad Kantona Sarajevo”, zaposlila u ovu instituciju bez konkursa svoju sestru i još šest osoba. Iako je protiv nje podnesena krivična prijava, Baždar je tek prekršajno kažnjena i to sa 2.500 KM.

kantonalni-centar

Belma Baždar je, kako piše Klix.ba 7. januara 2015. godine, samo 15 dana pre nego što će joj isteći šestomesečni mandat v. d. direktorice JU “Centar za socijalni rad KS”, u ovu ustanovu na neodređeno vreme zaposlila svoju sestru Aldijanu Aslani te Nadiru Ćerimi, Ajlu Tahirović, Samru Gušić i Belmu Pašalić. Istog dana na određeno je u istu ustanovu zaposlila i Amru Arnautović te Amelu Tutun.

Svih sedam osoba Baždar je zaposlila bez konkursa, a prilikom zapošljavanja prekršeno je i više zakona, kao i odluka i zaključaka Vlade KS.

Tako je prekršen Zaključak Vlade KS iz 2005. koji zadužuje sve javne ustanove da popunu upražnjenih radnih mesta vrše u skaldu sa svojim pravilnicima, a isključivo uz prethodnu saglasnost Vlade KS.

Vlada KS donela je 16. decembra 2014. Zaključak kojim se zabranjuje novo zapošljavanje u svim javnim službama KS. Takođe, istog dana Skupština KS donela je odluku o privremenom finansiranju potreba KS za period od 1. januara 2015. do 31. marta 2015. Prema Zakonu o budžetima FBiH, u vreme dok je na snazi odluka o privremenom finansiranju, ne sme se povećati broj zaposlenih u odnosu na stanje zatečeno 31. decembra.

Baždar je od Vlade KS tražila saglasnost za zapošljavanje pomenutih osoba, ali joj je zahtev odbijen. Sve pobrojano nije smetalo Belmi Baždar da u januaru 2015. zaposli sedam osoba. Kada je celi slučaj dospeo pred Opštinski sud u Sarajevu Baždar je izjavila:

“Namerno sam i u inat ministru zaposlila sedam osoba”,  a rad inspekcije koja je uočila nezakonitosti, ocenila je korektnim. Plate za zaposlenih sedam osoba KS mesečno iznose blizu 14.000 KM, što znači da je na godišnjem nivou KS, a u krajnjoj liniji građani, oštećen za skoro 200.000 KM godišnje.

Tadašnji ministar za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbeglice Muamer Bandić podneo je krivičnu prijavu Tužilaštvu KS protiv Belme Baždar još 12. marta 2015.

Međutim, Tužilaštvo KS je 14. jula 2015. ocenilo da Baždar nije počinila krivično delo, već prekršaj. Tužilaštvo je navelo da se radi o prekršaju koji je propisan članom 35. stav 5 Zakona o budžetima FBiH.

– Uvidom u pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji poslova JU ‘Kantonalni centar za socijalni rad’ opisani su poslovi direktora centra, među kojima su i poslovi imenovanja i razrješenja šefova službi te zaključivanje ugovora o radu i prestanku rada, u kojem pravilniku nije predviđena procedura javnog proglašavanja prilikom zaposlenja novih radnika, što su potvrdili i saslušani svedoci – napisao je tada nadležni tužilac.

Pojednostavljeno, statutom javne ustanove direktorici je dato pravo da prima radnike bez obaveze raspisivanja konkursa.

Nova ministrica rada, socijalne politike, raseljenih osoba i izbeglica Karolina Karačić na ovakvu odluku Tužilaštva KS ulaže žalbu 22. jula 2015. Karačić je navela da je tačno da je Baždar počinila prekršaj, ali da taj prekršaj nadilazi propise prekršaja jer je navedenu radnju počinila u nameri sticanja koristi te je pri tome nastupila nesaglediva šteta za društvenu zajednicu, tj. KS. Glavna tužiteljica Tužilaštva KS odbacila je ovaj prigovor 23. oktobra 2015. pozivajući se na praksu Evropskog suda za ljudska prava koji smatra da se za isto delo osoba ne može goniti i prekršajno i krivično. U slučaju kada je delo predmet i prekršajnog i krivičnog postupka, pristupa se postupku koji je brži i efikasniji te koji je pre pokrenut.

Na kraju, celi slučaj je završio na Opštinskom sudu u Sarajevu. Belma Baždar je 13. januara 2016. kažnjena zbog kršenja člana 35. stav 5 Zakona o budžetima u FBiH. Sud joj je “odmerio” i kaznu za zapošljavanje sestre i još šest osoba – dužna je platiti 2.500 KM.

Izvor: Klix.ba

EMISIJA POTEZ: Gost načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš

Previous article

DRAGUTINOVO VELIKO SRCE: Snimak otkriva potresnu priču o životu beskućnika kog su spalila djeca

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Novosti