Besplatna zemlja za one koji žele da žive u Sibiru

Ruska vlada namjerava da pokloni državnu zemlju Rusima koji prihvate da žive u Sibiru, na istoku te u rubnim dijelovima “Pacifičkog prstena”.

sibir3

Oni koji prihvate ponudu moći će da putem interneta označe zemlju koja ih zanima, a u ponudi su obradive i pošumljene površine, piše “Siberian tajms”.

Prema prijedlogu, zemlja će preći u vlasništvo naseljenika ukoliko se oni na njoj zadrže u periodu od pet godina.

Interes za plan je ogroman i do sada se o mogućnostima naseljavanja interesovalo oko 30 miliona ljudi, pogotovo mladih Rusa, pokazuju istraživanja.

“Besplatna zemlja ima snažan potencijal za razvoj istočnih teritorija i prilika je da se radikalno poveća dalekoistočna populacija sa 6,4 na 36 miliona – smatra Aleksandar Galuška, ministar za razvoj regija.

Prema anketama, 28 odsto ispitanika koristilo bi zemlju za osnivanje individualnih samoodrživih domaćinstava, 19 odsto želi da postanu poljoprivrednici, dok 16 posto želi, jednostavno, da promijeni prebivalište.

Prijedlog zakona, koji čeka odobrenje Moskve, ruskim građanima nudi priliku da dobiju hektar zemlje i besplatno je koriste pet godina, nakon čega ostvaraju pravo vlasništva. U surprotnom, država će zaplijeniti zemlju.

Ponuda ne važi za strane državljane – navode nadležni.

Pokloljena zemlja mora biti udaljena najmanje 20 kilometara od gradova sa 300 hiljada ili više stanovnika, odnosno deset kilometara od naselja sa 50 do 300 hiljada stanovnika.

Pojedini sociolozi i analitičari strahuju da će ruski oligarsi pronaći način da se domognu zemlje i predaju je u ruke Kineza, koji već dugo pokazuju “apetit” za dugotrajno iznajmljivanje obradivih površina.

Ukoliko plan odobri zvanična Moskva, program naseljavanja počeće 1. januara 2016. i trajaće 19 godina. srna